HIRDETÉS

Passzív védelem – amíg a baba anyatejen él

Így óvja az anyatej a világgal szemben még védtelen gyermeket születés után.

A csecsemő immunrendszere közel sem olyan fejlett, mint a felnőtteké. Az immunrendszer kialakulása több éves folyamat, mely már születés előtt, a magzati korban elkezdődik, és folytatódik a születést követő 3-4 évben. Ezen fejlődés egyik legfontosabb szakasza újszülött korban, a szoptatás időszaka alatt zajlik, melyet most, cikksorozatunk második részében szeretnénk bemutatni.

Születése után az újszülött egy teljesen új környezetbe kerül. Az anyaméhben megszokott védelem után most meg kell tanulnia reagálni a megváltozott környezetre, és kivédeni a kórokozók támadásait. Ebben nagyon fontos feladatot látnak el az antitestek (IgA, IgM, IgG). A baba saját szervezete is termel ilyen antitesteket, ugyanakkor a felnőtt szervezetéhez képest jóval csekélyebb mértékben, és ez a mennyiség önmagában nem lenne elegendő a különböző fertőzések kivédéséhez. Éppen emiatt nagyon fontos a szoptatás, hiszen az anyatejjel különböző immunanyagok kerülnek át az anyuka szervezetéből a kisbaba szervezetébe, biztosítva a csecsemő védelmét. Ezt az időszakot nevezzük a passzív védelem második szakaszának.

Az anyatej számos immunanyagot tartalmaz, mely óvja a babát a fertőzésektől. Ilyenek például a fent említett antitestek is, amelyek a bakteriális fertőzésektől védenek egészen addig, amíg a baba önállóan képes lesz védekezni. Az anyatejben megtalálható speciális cukrok (oligoszaharidok) szintén segítenek a fertőzések megelőzésében. Egy speciális fehérje pedig a vírusok ellen biztosít hatékony védelmet azáltal, hogy a baba szervezete számára lehetővé teszi annak felismerését. Az anyatejben olyan anyagok is találhatók, melyek egyfajta bevonatot képeznek a gyomor-bél rendszer, és a felső légutak nyálkahártyáin, így védve azokat az élelmiszerrel terjedő kórokozókkal szemben (például a szalmonella). Az anyatej mindezek mellett tartalmaz immunsejteket is, melyek már önmagukban védelmi funkcióval bírnak, de más védekezési mechanizmusokat is aktiválnak.

A szoptatás tehát nem egyszerűen csak a baba táplálását szolgálja, hanem védi őt a fertőzésekkel szemben, és segíti immunrendszerének fejlődését. Az anyatejben lévő immunanyagok a baba korának megfelelően, illetve az anya környezetében lévő kórokozók hatására változnak, ezért a szoptatott csecsemő vagy el sem kapja, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegségeket. Éppen ezért emelik ki a szakemberek a szoptatás fontosságát, és hangsúlyozzák, hogy a csecsemőket lehetőség szerint legalább 6 hónapos korig táplálják anyatejjel. A gyerekek immunrendszere csak 3-4 éves korukra fejlődik ki teljesen, ezért a hozzátáplálás megkezdésekor, illetve a szoptatás befejezését követően, ebben az átmeneti időszakban fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy mivel tápláljuk a gyermeket, hiszen a bevitt tápanyagok jelentősen befolyásolhatják a baba immunrendszerének a fejlődését.