HIRDETÉS

Jöhetnek a darabosabb ételek

A rágás megtanulása fontos lépés a baba fejlődésében. Ez óriási feladat a kicsi számára, és nem is történik meg egyik napról a másikra.

Azonban 8 hónapos kortól kezdve már elkezdhetjük bevezetni számára a puha és apró darabos ételeket.  A rágás megtanulásában tehát úgy segíthetünk a leginkább, ha innentől már rendszeresen adunk babánknak darabos ételeket. A rágás azért is fontos, mert ezdi a baba nyelvét, ajkait és az állkapcsa izmait, amelyek később a beszéd tanulásához lesznek alapvető fontosságúak.

Előbújnak a fogacskák

Ennek a korszaknak a kezdetétől be lehet már vezetni a rágcsálnivalókat is, amiket csak jól kell megválasztani, és akkor még hasznosak is, ugyanis ezek is rágásra ösztönzik a babánkat. Amikor már a szem, a száj és a kéz mozgása rendezett, felügyelet mellett puha zöldségdarabot, vékonyra szeletelt gyümölcsöt, esetleg kifli véget adhatunk a baba kezébe. Ilyenkor is legyünk végig vele, miközben eszik a pici, mert félrenyelheti a falatokat. Érdemes tudnunk, hogy a fogak előtörése idején jelentkezhet elutasítás a baba részéről a rágást igénylő ételekkel szemben, de ez hamar elmúlik. Sőt abban az esetben, ha nem térünk vissza a pépes ételekre, akkor gyorsabban és kevesebb kellemetlenséggel átsegíthetjük a picit ezen az időszakon.

Adhatok tehéntejet?

A baba étrendjének legfőbb összetevője továbbra is az anyatej és az életkornak megfelelő anyatej-kiegészítő tápszer. A natúr tehéntej vagy más kérődző állat tejének fogyasztása semmiképp nem ajánlott, ugyanis nagyon megterheli a pici veséjét és gyomrát. Ezeket minél később vezessük be az étrendbe: 1 éves kornál semmiképp sem hamarabb, de a legújabb szakmai ajánlások szerint érdemes vele várni a pici 3. születésnapjáig. Adjunk helyette például a baba korának megfelelő junior gyerekitalt vagy tápszert. de bizonyos tejtermékek már megjelenhetnek az étrendben. Ezek a tejpépek, babajoghurtok, a babapudingok, a natúr joghurt, a kefir, a sajt és a túró.

A Nestlé termékek közül a BEBA Pro tápszercsalád IMMUNONUTRIENTS* tartalmú. Emellett az egyetlen csecsemőtápszer Magyarországon, amely Bifidusz BL-t tartalmaz. A termékekben lévő bifidusz (Bifidusz BL) az anyatejjel táplált csecsemők emésztőrendszerében meglévőhöz hasonló bifidobaktérium. Az Immunonutrients összetevők pedig a baba immunrendszerének megfelelő működését támogató fontos vitaminok és ásványi anyagok.

Ebben a korszakban már több zöldséget és gyümölcsöt igényelnek, és számos új ételt próbálhatnak ki. A darabos állag újdonsága mellett tehát az ízek is újdonságot jelentenek. Gyümölcsökből már adhatunk neki szilvát, cseresznyét, sárgabarackot, sárgadinnyét és görögdinnyét, míg a zöldségek közül az étrendbe kerülhet a kelbimbó, a karalábé, a karfiol, a kelkáposzta, a padlizsán, a paradicsom, a kukorica, a spenót és a sóska. Spenótot és sóskát magas oxalát-tartalmuk miatt csak hetente egy alkalommal ajánlott adnunk. A húsok közül bevezethetjük a marhát, a sertést, és heti egyszer adhatunk májat is a babának.

A tojássárgáját, és az olyan nagyon enyhe fűszereket, mint a bazsalikom, a kakukkfű és a lestyán, szintén fokozatosan bevezethetjük 8 hónapos kortól az egyéni igények figyelembevételével.

*( A-, C-vitamin, Vas és Cink)