HIRDETÉS

Kezdjük a hozzátáplálást! (1.)

Úgy tűnik, hogy a babánk mostanában már nem lakik jól csak anyatejjel? Nagyon érdeklődő lesz, amikor minket lát enni? Esetleg már rá is mutatott egy-egy ételre? Lehet, hogy eljött a hozzátáplálás ideje.

Egyéni fejlődéstől függően 4-6 hónapos kor után már nem elég a babák számára eddig kizárólagosan  adott anyatej: ekkortól ajánlott a szilárd ételek fokozatos bevezetése a baba étrendjébe. Lényeges, hogy a hozzátáplálás lehetőség szerint még a szoptatás ideje alatt elinduljon, és ne kezdődjön a 17. hétnél előbb, de ne is halasszuk a 26. hétnél későbbre, mert ezzel nagyban növeljük többek között az allergia kialakulásának kockázatát.

Hozzátáplálás során az új ételek adásának sorrendje nem szigorú előírások szerint történik, hanem a baba igényeinek és fejlettségének megfelelően. Azonban a kíméletes bevezetés érdekében jó, ha néhány szabályt azért betartunk. Ehhez az időszakhoz érdemes megfogadni a tanácsot, hogy kezdetben napi 1-2 étkezés során adjunk új típusú ételt, és fokozatosan emeljük a mennyiséget. Az új ételek egyenként kerüljenek bevezetésre és közöttük legalább 3-5 nap teljen el.

Az új ételeket érdemes délelőtt megkóstoltatni, ugyanis ha fellép bármilyen allergiás reakció, akkor azt délután és este könnyebben észrevesszük, még az éjszakai pihenés előtt. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a babánk teljesen egészséges és nyugodt legyen, tehát lehetőség szerint ne utazás közben vagy számára idegen helyen kísérletezzünk új étellel. Az ideális mennyiség az első kóstoltatásra 10-20 g, ami a következő napokban a baba igényeinek megfelelően növelhető. Ha az első próbálkozáskor úgy tűnik, hogy nem ízlik a babának az újdonság, próbáljuk meg másnap, vagy akár egy héttel később.

A népszerű kétkanalas módszert kipróbálhatjuk a hozzátáplálás kezdeti szakaszában. A kétkanalas módszer azt jelenti, hogy a kisbabánál és a kismamánál is van egy-egy kanál. Miközben a baba felfedezi a kanál használatát, az anya ténylegesen is megeteti a picit. Etetés előtt készítsünk minden a közelünkbe a bébiételtől a partedlin át a kiskanálig, hogy minél nyugodtabb körülmények között történjen az étkezés.

Különösen, ha éppen egy új ízt akarunk mutatni a babánknak. A hozzátáplálás első heteiben minél folyékonyabb állagú legyen az étel, amit a babánknak adunk: éppen elég neki az új ízeket kipróbálni, az étel állaga hasonlítson minél inkább az anyatejre. Ebben az átmeneti időszakban ezért praktikus a különböző tejpépeket kipróbálni: úgy kóstol meg új ízeket a babánk, hogy folyékony táplálékot vesz magához. Néhány hét múlva aztán adhatunk sűrűbb pürét vagy sűrűbbre készített tejpépeket is. A tejpépek után az első ételek lehetnek a gyümölcsök és a zöldségek, püré formájában.

Meddig folytassam a szoptatást? Az új ételek bevezetése nem a szoptatás helyettesítése vagy befejezése miatt történik, hanem annak kiegészítésére: a folyékony, tejalapú táplálást 1 éves korig folytassuk továbbra is. Ha az anyatej mennyisége a hozzátáplálás ellenére sem elegendő, adjunk az életkornak megfelelő tápszert, esetleg tejpépeket a babának.

A Nestlé termékek közül a BEBA Pro tápszercsalád IMMUNONUTRIENTS* tartalmú. Emellett az egyetlen csecsemőtápszer Magyarországon, amely Bifidusz BL-t tartalmaz. A termékekben lévő bifidusz (Bifidusz BL) az anyatejjel táplált csecsemők emésztőrendszerében meglévőhöz hasonló bifidobaktérium. Az Immunonutrients összetevők pedig a baba immunrendszerének megfelelő működését támogató fontos vitaminok és ásványi anyagok.

Tippek a tápszer elkészítéséhez

  • A cumisüveget, a cumit, és a kupakot mindig alaposan mossuk ki, hogy ne maradjon benne tápszer, majd sterilizáljuk őket 10 percig tartó forralással.
  • A BEBA Pro tápszert legfeljebb 40°C-os vízhez adagoljunk, mert a benne található bifiduszok csak így fejtik ki pozitív élettani hatásukat.
  • Ne térjünk el a tápszeres doboz oldalán adagolási útmutatótól, mert ez veszélyes lehet a babára.
  • Az etetés előtt meg kell győződjünk meg arról, hogy megfelelő hőmérsékletű-e az étel, nehogy megégesse a baba a száját.

*( A-, C-vitamin, Vas és Cink)