HIRDETÉS

Csodálatos anyatej-hogyan szoptassunk

A születést követő első 4-6 hónapban az anyatej az ideális táplálék.

Az anyatej biztosítja a megfelelő fejlődést, hiszen az anyatej könynyen emészthető, a benne lévő tápanyagok mennyisége optimális és hasznosulásuk ideális. Az anyatej emellett segíti a csecsemő egészséges bélflórájának kialakulását és megőrzését, számos, fejlődést elősegítő anyagot tartalmaz, csökkenti az allergia kialakulásának veszélyét, és támogatja a baba immunrendszerét a kórokozókkal szemben. Az anyatej tehát az első 4-6 hónapban mind mennyiségben, mind minőségben biztosítja a baba számára az optimális tápanyagellátást.

A szoptatás azonban ennél sokkal több: ez a meghitt anya-gyermek kapcsolat első mérföldköve.

A szoptatás módjai

Alapvető fontosságú, hogy a szoptatások nyugalomban teljenek, és kellemes élményt nyújtsanak mind az anya, mind a gyermeke számára. Többféle szoptatási pozíció létezik, a kényelmes ruházat és a nyugodt környezet mindegyikhez ajánlott.

Bölcsőtartás

A bölcsőtartás a klasszikus szoptatási pozíció.

Üljünk kényelmesen, hátunkat támasszuk meg jól. Lazítsunk, ne legyünk merevek.
Fektessük a babát az ölünkbe, szemben magunkkal. Támasszuk a baba fejét az alkarunkra úgy, hogy a baba szája egy magasságban legyen a mellbimbóval és lehetőség legyen a szemkontaktusra is. A baba pocakja forduljon a hasunk felé, teste simuljon hozzánk. Fogjuk meg mellünket C fogással: hüvelykujjunk felül, a többi ujjunk a mell alatt van. Érintsük meg a mellbimbóval a baba alsó ajkát, várjuk meg azt a pillanatot, amíg nagyra nyitja a száját, és ekkor egy mozdulattal húzzuk mellünkhöz a babát. Ügyeljünk arra, hogy a baba minél nagyobb területet vegyen a szájába.

Hónaljtartás

A hónaljtartás ideális akkor, ha ikreink vannak vagy császármetszéssel szültünk.

Helyezzük a babát az oldalára fektetve a hónunk alá egy nagy párnára.
Kezünkkel tartsuk a baba fejét és nyakát, miközben lábai kinyúlnak a hátunk mögé. A másik kezünkkel irányítsuk a baba fejét a mellünkhöz a bölcsőtartásnál leírt módon.

Kereszttartás

A kereszttartás különösen kis súlyú babák esetén ajánlott szoptatási pozíció, amely nagyon hasonlít a bölcsőtartáshoz.

Helyezzük a babát a hónunk alá, alkarunkkal támasszuk meg a baba testét, kezünkkel pedig tartsuk a fejét.
A bölcsőtartáshoz képest innentől a különbség, hogy a babát az ellentétes mellhez helyezzük.

Fekveszoptatás

A fekveszoptatás kényelmes helyzet, amely császármetszés után és akkor ajánlott, ha fáradtak vagyunk.

Feküdjünk az oldalunkra. A fejünk alá tehetünk egy párnát.Helyezzük a babát magunkkal szemben úgy, hogy a baba is az oldalára feküdjön velünk párhuzamosan, és fordítsuk el a baba fejét, hogy a szája egy magasságban legyen a mellbimbóval. Jó ötlet egy összecsavart törölközőt tenni a baba háta mögé, ami megakadályozza, hogy a pici a hátára forduljon. Az alkarunkat tegyük a baba háta mögé, és helyezzük mellre a bölcsőtartásnál leírt módon.
Amennyiben minden próbálkozás ellenére sem tudjuk szoptatni a babánkat, kérdezzük gyermekorvosunkat a lehetséges alternatív megoldásokról!

Mennyit egyen a baba?

A baba általában jelzi, hogy mikor éhes, és egyéni eltérések is lehetnek, de az optimális fejlődéshez azért nagy vonalakban meghatározható, hogy mennyi anyatejre van szüksége. Az első órában néhány csepp, majd az első napon körülbelül 70-125 ml az ideális mennyiség. A 2-5. napon 250-300 ml ajánlott, öt-tíz alkalomra elosztva, míg az első hónap hátralévő részében 750-800 ml-t esznek átlagosan a babák naponta.