HIRDETÉS

Kezdjük a hozzátáplálást! (2.)

Mit adhatok először a babámnak az anyatejen kívül?

Hozzátáplálás során az új ételek adásának sorrendje nem szigorú előírások szerint történik, hanem a baba igényeinek és fejlettségének megfelelően.

A hozzátáplálás első heteiben minél folyékonyabb állagú ételt kell a babának adni, hiszen éppen elég neki kipróbálni és megszokni az új ízeket az anyatej helyett, így az anyatejhez hasonló állag segíti a megszokás folyamatát. Ebben az átmeneti időszakban praktikus a különböző tejpépeket kipróbálni, hiszen ezek segítségével a babánk úgy kóstol meg új ízeket, hogy folyékony táplálékot vesz magához. Ezt követően, néhány hét elteltével már adhatunk sűrűbb pürét és sűrűbbre készített tejpépeket is. Az első ételek a gyümölcsök és zöldségek közül kerüljenek ki püré formájában.

Gyümölcsök esetében az alma és az őszibarack után óvatosan idénygyümölcsként a sárgadinnye, a meggy, a cseresznye, a jó minőségű, hámozott szilva, majd a toleranciának és érzékenységnek megfelelően a körte és a déligyümölcsök következzenek. A gyümölcsöt lé, majd pép formájában adjuk. Ne cukrozzuk, ne adjunk hozzá kekszet vagy babapiskótát.

A zöldségek bevezetését burgonyával kezdjük, és a főzelékek sűrítése is ezzel történjen az első életévben. A burgonya után a sárgarépa, a cékla, a saláta, a sütőtök, a szelőtök, a gesztenye, a brokkoli, a kelbimbó, a spenót, a zöldborsó, a zöldbab és a spárga következzék. Magas, nehezebben emészthető rosttartalmuk miatt a kelkáposztát, karalábét, karfiolt csak 8 hónapos kor után próbáljuk ki. Spenótot, sóskát magas oxalát-tartalmuk miatt csak hetente egy alkalommal ajánlott adni.

A pürék bevezetését a szoptatást követően, 1-2 kanállal kezdjük. A következő napon 3-4, majd 6-8 kanálnyira emeljük az adagot, és így folytatva mindig duplázzuk az előző napi mennyiséget. Ahogy növeljük a gyümölcs mennyiségét, arányosan csökkenjen az anyatejbevitel. Ezzel a tempóval 7-10 nap alatt kiválthatunk egy szoptatást. Általában 1-3 hét alatt célszerű egy szoptatást teljesen helyettesíteni. Legutoljára a reggeli, illetve az esti szoptatást hagyjuk el.

Húst a tejpépek, a gyümölcsök és a zöldségek bevezetése után 1-2 hónappal, de leghamarabb 6 hónapos kortól ajánlott adni a babánknak. Lehetőség szerint zsírtalanított hús ajánlható. Húskészítményt, felvágottat ne adjunk a csecsemőnek. A szálkamentes, édesvízi hal adása táplálkozásélettani szempontból hasznos.

Ha bizonytalanok vagyunk, a hozzátáplálást illetően, egyeztessünk gyermekorvosunkkal vagy védőnőnkkel a kérdésről.