HIRDETÉS

Szívinfarktus

A szívinfarktus a szívizom hirtelen kialakuló oxigénhiányos állapota, amely a koszorúér-keringés elégtelensége következtében jön létre, maradandó szívizom-károsodást okozva. Leggyakoribb oka az érelmeszesedés, véralvadék az erekben. Rizikófaktor a dohányzás, az elhízás, a magas életkor, stressz, hiperkoleszterinémia. Férfiakban és nem menstruáló nőkben gyakoribb az előfordulása.

A szívinfarktus következtében a szívizom egy része elhal, amelynek következtében keringési elégtelenség léphet fel. További következmények között a szívritmuszavar, sokk, a szívizom szakadása, trombózisveszély szerepel. Ezek mindegyike a halál veszélyét hordozza.

A BETEGSÉG TÜNETEI

Jellegzetes tünetei a szorító mellkasi fájdalom, hideg verejtékezés, sápadt bőr, légszomj, halálfélelem, valamint a keringés elégtelensége következtében kialakult állapot szerepel. Néha tünetmentes, néma formában jelentkezik. A diagnózis felállításában a tünetek mellett támpontot ad az EKG, valamint a laborvizsgálat. A fontos laborparaméterek között emelkedett mioglobin, troponin, kreatinin-foszfokináz (CPK-MB), laktát dehidrogenáz (LDH-1), glutamin-oxálecetsav-transzamináz (SGOT) szerepel. Az érfestéses képalkotó módszerek szintén segítenek.

KEZELÉS, TERÁPIA

Gyors kezelése a kimenetel szempontjából alapvető: oxigénadás, véralvadásgátló és trombózisoldó gyógyszerek, nitroglicerin, fájdalomcsillapítás (morfin). Súlyos esetekben a szívritmust visszaállító kezelés kerül előtérbe, a szívleállás esetén újraélesztés. Szívtámogató gyógyszerek (szimpatikus idegrendszeri és kalciumblokkolók) a hosszabb távú kezelési tervben szerepelnek, de nem elhanyagolható a beteg életmódváltása sem.

Érelmeszesedés