HIRDETÉS

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség valamilyen alapbetegség következményeként kialakuló hirtelen jelentkező, vagy hosszú ideig fennálló szívizom-gyengeség, amelynek következtében a vérpályában lévő vér továbbítása hiányt szenved, pangás áll be. Először bal kamrai elégtelenség szokott jelentkezni, amely a tüdőtünetekért felelős. Ezt szokta követni a jobb oldal elégtelensége. Az elhanyagolt esetek következménye halál.

A BETEGSÉG TÜNETEI

A szívelégtelenség során megkülönböztetjük a bal és a jobb szívfél elégtelenségét, amelyek közül ha az egyik beáll, azt egy idő múlva követi a másik. A bal szívfél elégtelensége tüdővizenyőt eredményez, amelynek eredménye fulladás, nehézlégzés, így a fizikai teljesítőképesség lecsökken. Súlyosabb esetekben köhögés és köpetürítés (ún. szívbajsejtek) jelentkezik. A jobb oldal elégtelensége következtében testszerte szimmetrikusan elhelyezkedő vizenyők alakulnak ki, leggyakrabban a lábszáron, éjszakai vizelés kórjelző lehet. A diagnózis felállításában a hagyományos orvosi vizsgálat segít.

KEZELÉS, TERÁPIA

Terápiás megoldása jelenleg a vízhajtókból, illetve szívtámogató gyógyszerek adásából áll (ACE-gátlók, béta-blokkolók, digitálisz készítmények). Amennyiben lehet, törekedni kell az alapbetegség gyógyítására. Egyes esetekben felmerül a szívátültetés lehetősége.

Szívelégtelenség