Mozgásban, 50 felett is

Ízületi kopás - a sport ezzel együtt sem mellőzhető!

Ízületi kopás esetén sem tilos a sport, a testmozgás - sőt: ezek sokat segítenek a jobb mozgásképesség és a jobb pszichés állapot fenntartásában.

Ízületi kopás éppúgy kialakulhat az ízületek elhasználódása miatt, mint valamilyen degeneratív betegség következtében. Ilyenkor a porcfelszín az ízületek végén elvékonyodik, akár el is tűnhet, és a csonton kóros elváltozás, gyulladás alakulhat ki; olykor az egész ízületi tok begyullad. Ez nem jelenti azt, hogy tilos a sport, a testmozgás - sőt: ezek sokat segítenek a jobb mozgásképesség és a jobb pszichés állapot fenntartásában.  Érdemes azonban ízületkímélő mozgásformát választani.

Mozgásban 50 felett is

Sport 50-en túl? De még mennyire!
Az életkor előrehaladtával szervezetünknek éppúgy szüksége van a rendszeres testmozgásra, mint korábban – persze elengedhetetlen a fizikai kondíciónak, alkatnak megfelelő mozgásforma megválasztása, és a kezelőorvos tanácsára is szükség lehet.
Rendkívül fontos a fokozatosság elvének betartása, a túlerőltetés kerülése, az alapos bemelegítés, illetve nyújtás. Érdemes előnyben részesíteni az olyan ízületkímélő sportokat, mint például a séta, a természetjárás, az úszás, a kerékpározás vagy a jóga.
A rendszeres testedzés megkezdéséhez, a mozgásszervi problémák, illetve a kisebb sportsérülések kezeléséhez ma már remek fájdalom- és gyulladáscsökkentők is rendelkezésre állnak.
A fájdalommentesség és a mozgás öröme az idősebb korosztályok számára sem elérhetetlen – tájékozódjon oldalunkon!

Tudta?
Meglévő alapbetegség esetén különösen ajánlott a kezelőorvos tanácsát kikérni arról, milyen mozgástípust javasol. Úgyszintén ajánlott a rendszeres orvosi ellenőrzés.
Tudta?
Inkább többször, kevesebbet! Ez a szabály nem csak az étkezésekre vonatkozik – a sporttevékenységre is abszolút érvényes. Ilyen módon eredményesen javíthatjuk fizikai állapotunkat, míg a túlerőltetéssel inkább csak ártunk.
Tudta?
A sport előnyös hatásai még inkább kibontakozhatnak, ha könnyű, változatos, vitamin- és rostdús étrendet alakítunk ki és ha elegendő folyadékot fogyasztunk.

Orvosprofil

A témaoldalon található információk, tartalmak tájékoztató jellegűek, semmilyen esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt! Bármilyen konkrét panasz, kérdés esetén keresse fel kezelőorvosát!

A tartalmakat a GlaxonSmithKline-Consumer Kft. támogatta.