HIRDETÉS

Gyógyíthatatlan lesz hamarosan a tripper

A legyőzöttnek hitt kórokozó miatt érdemes újra aggódni – tudatta a WHO (Egészségügyi Világszervezet). A gonnorhea baktérium igen gyorsan alakít ki védettséget azellen az antibiotikum ellen, amivel eddig kezelték.

A kankónak is nevezett betegség eddig nem került a figyelem középpontjába, mert ugyan a világon átlagosan 100 millió megbetegedést okozott évente, de könnyen kezelhető volt penicillinnel.

Azonban néhány éve az Egyesült Államokban és Európában is felbukkant egy módosult, az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumtörzs. Ráadásul a hozzánk közel álló Ausztriában is találtak ilyet. Már 2010-ben közel 20%-os volt azoknak az aránya, akik gonnorgeája nem reagált még a nagyobb hatóanyag tartalmú pirulákra sem. Tavaly pedig már olyan betegekben is kimutatták ezt a kórokozót, akiknek a tünetei az igen agresszívnek tekinthető injekciós kezelésre sem enyhültek.

A WHO szerint nem sokára teljesen gyógyíthatatlan lesz a tripper, ráadásul a gyógyszergyáraknak sem éri majd meg kifejleszteni az erősebb ellenszereket, hiszen a baktérium túl gyorsan alkalmazkodik, és alakít ki védettséget a legújabb orvosságok ellen is.Tripper