HIRDETÉS

Hogyan szedje gyógyszereit szívelégtelenség esetén?

15-oldA gyógyszerek szedése során mindig szigorúan be kell tartani a kezelőorvos utasításait. A dózis módosítására kizárólag az orvos tudtával és beleegyezésével kerülhet sor.  Célszerű és hasznos, ha mindennap azonos időben veszi be gyógyszereit.

 

Ha véletlenül elfelejtette bevenni a gyógyszereit, akkor azt mielőbb pótolni kell. Ha azonban ez az időpont már a következő adag bevételére esik, akkor csak az éppen aktuális adagot kell bevenni, az elfelejtett adagot el kell hagyni, nem szabad a két adagot egyszerre bevenni.

 

  • Tanulja meg a rendszeresen szedett gyógyszerek nevét és dózisát. Amennyiben ez nehézséget okoz, készítsen listát a gyógyszerekről. A listát állandóan tartsa magánál, és akkor is mutassa meg az orvosnak, ha a szívelégtelenségtől látszólag független állapot miatt szorul orvosi ellátásra.
  • Jó, ha tisztában van a rendszeresen szedett gyógyszerek leggyakoribb mellékhatásaival. Amennyiben mellékhatás gyanúja merül fel, azonnal forduljon orvosához.
  • Fontos, hogy a gyógyszeres kezelés egyetlen orvos kezében legyen. A különböző gyógyszerek más-más mechanizmussal hatnak, egymás hatásait kiolthatják, felerősíthetik vagy módosíthatják. Éppen ezért akár életveszélyes helyzeteket is teremthet, ha a beteg több különböző orvos által egymástól függetlenül felírt gyógyszereket szed szívelégtelenségének kezelésére.
  • Bármilyen egyéb gyógyszer szedéséről tájékoztatni kell a kezelőorvost, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, az alternatív medicina szereit, a vitaminkészítményeket és táplálékkiegészítőket is.