HIRDETÉS

Miért kellene füstmentesen élni?

Az aktív és passzív dohányzás egyaránt káros. A dohányfüst közel 4000 vegyületet tartalmaz, köztük hidrogéncianidot, kátrányt, kadmiumot, radioaktív anyagokat… Fejvesztve kellene menekülnünk tőle!

 

dohanyzasA dohányzást korunk pestisének is nevezik, mert annyi ember halálát okozza világszerte, mint ez a fertőző betegség a középkorban. De a dohányzás nem fertőző, hanem szenvedélybetegség; napjainkban a legelterjedtebb.

 

A dohányfüst belélegzésével – akkor is, ha csak passzívan tesszük – több mint 4000 vegyület jut a tüdőnkbe, majd a vérünkbe, majd a testünk bármely pontjára. Igen káros anyagok is vannak közöttük. Mai tudásunk szerint a 4000 közül 43 anyag rákkeltő.*

 

Bőven van beenne szén-monoxid, ami például 300-szor erősebben kötődik a vérben az oxigén szállításáért felelős anyaghoz, mint az oxigén. Így oxigénhiányt okoz a szövetekben, aminek a káros hatását hosszú távon akkor is megérezzük, ha ott és akkor nem észleljük a tüneteket:

 

  • fokozódik az érbelhártya vastagsága,
  • nő az erek áteresztőképessége (ezáltal a szövetek ödémára való hajlama),
  • fokozódik az érbelhártya meszesedése (merevebbek lesznek az erek),
  • csökken az erek tágulékonysága, amitől nő a vérnyomás és a szív terhelése.

 

És akkor még csak a szén-monoxidról beszéltünk. A többi 3999 anyagot most hagyjuk. Ha valaki eleve szívbeteg, a dohányzással kiváló hatékonysággal ronthat az állapotán.

 

Hogyan lehet mégis olyan kellemes a dohányzás? Úgy, hogy a 4000 anyag között ott van a nikotin is, amely a cigarettafüst beszívása után 8-10 másodperc alatt eléri az agyat és kifejti hatását az agy jutalmazó központjára. Kellemes érzés árasztja el a dohányzót, és ezt a kellemes érzést újra és újra megkívánja. A nikotin hasonló függőséget eredményez, mint a kemény drogok.

 

Órákig lehetne sorolni a leszokás melletti érveket, de álljon itt most csak kettő.

  1. Ha időben abbahagyjuk a dohányzást, az általa okozott károsodások visszafordíthatók.
  2. Hazánk mai lakosságának 17%-a (kb. 1 millió fő) leszokott dohányos, azaz már sikeresen lemondott a dohányzásról.

Léteznek leszokást segítő módszerek is – ha úgy érzi, egyedül nem megy: keresse fel háziorvosát, aki több módszert is ajánlhat. Vannak önsegítő csoportok, és van vényköteles kezelési módszer is a nikotinéhség csökkentésére.

 

Ne feledje: a legtöbb leszokni vágyó dohányos többször vág neki, és csak 4-5 kísérlet után tudja végleg letenni a cigarettát. A kitartás meghozza az eredményét és igenis, le lehet szokni a dohányzásról.

 

*http://debkard.hu/betegtajekoztato/betegtajekoztato?view=56