HIRDETÉS

Hasznos tudnivalók a margarinról

Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek testünk működéséhez, mivel ezeket a többszörösen telítetlen zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, így naponta pótolni kell őket a táplálkozás során. Esszenciális zsírsavakat a jó minőségű margarinok, olajos magvak, növényi olajok, valamint a halolaj tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek testünk működéséhez, mivel ezeket a többszörösen telítetlen zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, így naponta pótolni kell őket a táplálkozás során. Esszenciális zsírsavakat a jó minőségű margarinok (pl: Rama és Flora), olajos magvak, növényi olajok (pl.: napraforgó és repce), valamint a halolaj tartalmaz nagyobb mennyiségben.

A gyermekek növekedését, a sejtfalak rugalmasságát és számos létfontosságú folyamat zavartalan működését biztosítják az esszenciális zsírok. Az egyik legismertebb hazai margarin, a csészés Rama a benne található növényi olajoknak köszönhetően  természetes módon tartalmaz a létfontosságú zsírsavakat (omega-3 és omega -6), amelyek hozzájárulnak a gyerekek megfelelő fejlődéséhez és növekedéshez a kiegyensúlyozott és változatos étrend és egészséges életmód részeként. Naponta 2 adag (20g) Rama biztosít kellő mennyiségű létfontosságú zsírsavat. A kedvező hatás eléréséhez nap 10 g linolsav (omega-6) és 2 g alfa-linolénsav (omega-3)fogyasztása szükséges.

A Flora margarin összetevői révén segít a szív egészségének megőrzésében, a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve egészséges életmód részeként. A Flora magvakból nyert növényi olajokból készülő margarin, mely omega-3 (alfa-linolénsav) és omega-6 (linolsav) zsírsavakat tartalmaz. Az alfa-linolénsav (omega -3) és a linolsav (omega- 6) hozzájárul a vér normál koleszterin értékének fenntartásához, a jótékony hatás napi 2g (linolénsav) és 10g linolsav bevitellel érhető el.

Korunk népbetegségének számítanak a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek kialakulásában komoly szerepe van a magas koleszterinszintnek. A Flora pro.activ margarint koleszterinszint csökkentésére fejlesztettek ki. Hatását a benne található növényi szterineknek köszönheti, amelyek egészséges életmód és kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként klinikailag igazoltan csökkentik a koleszterinszintet (napi 30 gramm Flora pro.activ margarin rendszeres fogyasztása esetén). Napi legalább 1,5-2,4 g növényi szterin bevitelével már 2-3 hét alatt kedvező hatás érhető el – a koleszterinszint várhatóan 7-10%-kal csökken.

A növényi szterinek a növényi olajok természetes komponensei. Szerkezetük rokon a koleszterinével, hasonló szerepet játszanak a növényekben, mint a koleszterin az emberekben. Hasonlóságuk révén a táplálékunkkal elfogyasztott növényi szterinek a bélrendszerből való felszívódás során szinte versenyre kelnek a koleszterinnel, és gyakorlatilag kiszorítják annak egy részét, megakadályozva a koleszterin véráramba jutását. A fel nem szívódott koleszterin egyszerűen kiürül a szervezetünkből - ennek tudható be a szterinek koleszterinszint-csökkentő tulajdonsága.

A margarinokat gyakran támadják, miszerint hidrogénezett növényi olajból készülnének, emiatt magas a transzzsírsav-tartalmuk. Ma a jó minőségű margarinok természetes növényi zsírokat (kókuszzsír, pálmazsír) és jó minőségű növényi olajokat tartalmaznak, transzzsírsav-tartalmuk ebből adódóan minimális. A Rama, Flora, Delma, Liga és Bertolli margarinok nem tartalmaznak hidrogénezett növényi olajat.