HIRDETÉS

Halláskárosodáshoz vezethet az elhízás

Nagyobb esélye van halláskárosodásra annak a nőnek, aki az átlagosnál magasabb súlyú.
 A WHO adatai szerint világszerte 360 millió ember küzd valamilyen szintű halláskárosodással, ami az öregedéssel járó elkerülhetetlen folyamatnak tűnik.
Egy új kutatás viszont arra mutat rá, hogy a magasabb testtömegindex (BMI) és a nagyobb csípőméret növeli a korai halláskárosodás kockázatát. Ugyanakkor bizonyos szintű testedzéssel késleltethetjük ezt a folyamatot.
"Gyakran gondoljuk, hogy a hallás gyengülése az öregedés természetes velejárója, de több vizsgálat azt igazolja, hogy a testsúly megfelelő kontrollja és a fizikai aktivitás megelőzheti vagy késleltetheti ezt a folyamatot" mondta Sharon Curhan, a kutatás vezetője.
68.000 nő adatait vizsgálták 1989 és 2009 között, és a kutatót összefüggést fedeztek fel a BMI, a testsúly, a csípőméret és a hallás milyensége között.
A 80 és 88 centiméteres csípőméretű nőknél 17, a 88 centiméternél nagyobb csípőjűeknél 27 százalékkal volt nagyobb a halláskárosodás esélye, mint a 71 centiméternél kisebb csípőméretűeknél.
A kutatók továbbá azt is megállapították, hogy a magasabb fizikai aktivitás szoros kapcsolatban van a hallás épségének megőrzésével. A legaktívabb nőket hasonlították össze a legkevesebb testmozgást végzőkkel, és a vizsgálat szintén alátámasztotta ezt az elméletet. A legsportosabb nőknél 17 százalékkal alacsonyabb volt a halláskárosodásra való hajlam.
A legnépszerűbb fizikai aktivitásnak a séta bizonyult: mindössze heti 2 óra gyaloglással 15 százalékkal csökkenthetjük a hallásgyengülés veszélyét.
forrás: sciencedaily.com