HIRDETÉS

Terméketlenség: Baj van a magyar férfiakkal

Még a XX. század első felében is kizárólag a nőket hibáztatták akkor, ha egy házaspárnak nem született gyermeke. Ne csodálkozzunk ezen, akkor még nem tudhatták, hogy a férfiak mintegy 10%-a eleve rossz minőségű ondóval rendelkezik, ami még nem is volna kezelhetetlen probléma a modern orvostudomány számára, ha a férfiak ondómennyisége nem csökkent volna több mint 50%-kal.

Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus a videoklinika. hu élő adásában egy látogatói kérdésre válaszolva ismertette: a magyar férfiak ondómennyisége a ’60-as években mérthez viszonyítva elképesztő mértékben csökkent. Ma a férfiak ondója egy milliliterben mindössze 31 millió ondósejtet tartalmaz, míg ez a szám a ’60-as években 73 millió volt. A csökkenés hátterében pontosan nem tudni, mi áll, de leginkább azt a teóriát tartják elfogadhatónak, amely szerint a hormontartalmú fogamzásgátlók közvetett hatása okozhatja a férfiak csökkent spermaszámát.

De nem vagyunk egyedül a bajban, a daliás idők elmúlása nem csupán a magyar férfiakat érinti, gyakorlatilag Európa minden országában hasonló adatokat mutattak a mérések: a férfiak spermium száma mindenhol drasztikusan csökkent.

A csökkent ondósejt mennyiség akkor jelent igazán bajt, ha eleve rosszabb minőségű az ondó - ez a férfiak, kb. 10%-át érintheti. A rosszabb minőség alatt az orvostudomány azt érti, hogy az ivarsejtek nem elég mozgékonyak vagy túl sok a torz, pl. kétfarkú vagy megtört ondósejt közöttük. Ezekben az esetekben az eleve kevesebb ondósejt azt eredményezi, hogy a legjobb - a megtermékenyítést végző - sejtek nem állnak rendelkezésre, illetve nem olyan mennyiségben, amennyi természetes úton a sikeres megtermékenyítés eléréséhez szükséges.

20 millió ondósejt alatt már eleve nehezített megtermékenyítő-képességről beszélhetünk, szerencsére azonban ma már több módszer áll rendelkezésre ahhoz, hogy az ilyen kevés ondósejttel rendelkező férfiaknak is lehessen gyermeke - amit az is jól mutat, hogy míg a XX. század első felében a párok 16%-ának nem lehetett gyermeke biológiai okokból, addig mára ez a szám 6%-ra csökkent, köszönhetően az orvostudomány fejlődésének.  • Keresési találatok
  • Cimke

Ondó