HIRDETÉS

Nem vicc: Ezért veszélyes az influenzajárvány!

Rosszul teszi, aki szimpla sajtófogásként fogja fel az influenza egyre gyakoribb emlegetését: az új vírustörzsek felbukkanásával minden korosztálynak számolnia kell.

Az öregek és a fiatalabbak egyaránt veszélyeztetve vannak, ha az influenzáról van szó. Általában mégis az idősebb korosztály az, akiknél a vírustámadás halálos lehet: a legyengült, más kórokkal is küzdő szervezetben tomboló betegség mindig nagyobb károkat okoz. Ha pedig a pehelysúlyú immunrendszerhez hozzátesszük a hideget, a száraz levegő okozta nyálkahártya-irritációt, vagy az egészségtelen életmódot, könnyen belátható, miért kongatják jogosan az illetékesek már január elejétől a vészharangot, és emlegetik egyre gyakrabban az influenza elleni védőoltás fontosságát.
Érdemes sorra venni, hogy mik azok a bizonyos kockázati tényezők, melyek a bacilusok és a vírusok paradicsomává teszik a testünket. Mindenki által ismeretes, mennyire fontos a vitamindús táplálkozás, ezen belül is a fokozott C-vitamin bevitel. Ugyan a „brit tudósok” a mai napig komoly vitákat folytatnak arról, valójában mennyire segíti ez a vitamincsoport a szervezetet a fertőzések kivédésében, nagy hibát biztos nem vétünk, ha rengeteg citromlével, káposztával, csipkebogyóval turbózzuk fel a téli hideget. És ezek még csak a legalapvetőbb házi praktikák!
Kevés folyadékot fogyaszt?Vagy egyhangúan étkezik? Túlhajtja magát, stresszes? Dohányzik? Kialvatlan? Akkor Ön fokozottan veszélyeztetett. Az influenza sajnos nem csupán torokra támad, vagy tüdőre megy: ez a betegség az egész testet érinti. Amikor a legapróbb jeleket tapasztaljuk magunkon, azonnal segítségért kell fordulni. És muszáj hinni a pihenésben is! Azonban ha a levertség, izomfájdalom, fejfájás tünetegyüttes már a testünkben muzsikál, nincs mit tenni, mint tűrni, és lázasan nyomni az ágyat. Az influenza ugyanis a legtöbb esetben egy gyógyszermentes, kipihenendő betegség: a testünknek magának kell lebirkóznia a benne tomboló vírusokat. A tünetenyhítés persze a tea-méz-fokhagyma-lázcsillapító kombón túl is fontos szerepet tölt be: itt lépnek be a képbe például az úgynevezett forróital-porok!
Elsődleges fontosságal tehát a türelem bír:ki kell magunkból kergetni a vírust, ehhez pedig idő kell. Ne féljünk otthon maradni, mert ezzel nem csupán magunkon segítünk, hanem egészséges munkatársainkon, barátainkon is. Fel a fejjel, ha eleinte úgy is hisszük, helyes kezeléssel ez a betegség sem tart örökké. ..

Influenza