HIRDETÉS

Meggondolandó az oltás - halált okozhat az agyhártyagyulladás

A téma nem is lehetne aktuálisabb, hiszen a közelmúltban belehalt egy lány ebbe a betegségbe.

A média ismét ráirányította a figyelmet a meningococcusra, azaz a fertőző agyhártyagyulladásra, hiszen idén már a második sajnálatos haláleset történt miatta. Rengeteg tévhit, és álhír lát ilyenkor napvilágot, azonban akár az életünkbe is kerülhet, ha nem a megfelelő tanácsot fogadjuk meg, ezért Dr. Szlávik János, infektológus a videoklinika. hu oldalon beszélt bővebben a betegségről.

A meningococcus többek között azért veszélyes, mert általában fiatalokat vagy gyerekeket fertőz, és az esetek nagy százalékában a beteg vagy magába a betegségbe, vagy annak valamely komoly szövődményébe bele is hal. Azonban az ilyen esetek 90%-a megelőzhető lenne – mondta el Dr. Szlávik János-, hiszen a bakteriális agyhártyagyulladás ellen van védőoltás. A betegségnek egyébként két csoportja van, és amíg az egyik ellen nincs ugyan vakcina, a másik, a C-típus már könnyen megelőzhető.

A legutóbbi, a híradásokból is megismert halálesetnél, a fiatal lány ráadásul pont ezzel a C-szerocsoporttal fertőződött, és talán ma is élhetne, ha idejében védekezett volna a szörnyű betegség ellen.

  • Keresési találatok
  • Cimke

Dr. szlávik jános