HIRDETÉS

Változások viharaiban: Törekednünk kell a krónikus sebek meggyógyítására! *

„Navigare necesse est” - azaz "Hajózni muszáj!" tartja az ókorból származó latin közmondás. Ennek az igazságnak az azóta eltelt évszázadokban sem találtak vitatható pontját, és bármilyen nehezek is a körülmények, ma sem tehetünk másként. E virtuális hajózás a krónikus sebek kezelésében, valamint annak feltétel rendszerében elengedhetetlen. A megszorítások, a rosszabbodó gazdasági helyzet viharfelhői, a betegek gyengécske ladikjait egyre jobban dobáló hullámok már jól láthatók.  Ennek ellenére is a sebeket kezelni és gyógyítani kell, mert egy másik latin mondás szerint – „Mens sana in corpore sano” az az Ép testben ép lélek. Mert a krónikus sebek nem csak a testnek, de a léleknek is igen komoly terhe. Törekednünk kell a krónikus sebek mielőbbi meggyógyítására! Vizsgáljuk meg részletesen, mit tehet a beteg, hogy e nehéz és veszélyekkel teli helyzetben is a gyógyulását szolgálja. A sebellátás szabályait betartva mindent el kell követnie, hogy a szigorított perióduson – 4 hónapon - belül a sebe meggyógyuljon, vagy legalább is jelentősen javuljon, hisz akkor bízhat abban, hogy a hatóság tovább engedélyezi a kezelést. Ehhez azonban szükség van a megfelelő együttműködésre a kezelő orvossal. Fontos, hogy a kezelési utasításokat pontosan betartsa, de ezen túl még egyéb áldozatot is kell hoznia.
A sebgyógyulás elősegítéséhez szükséges tényezők:
 
-  a dohányzás elhagyása -  az orvos által felírt gyógyszerek pontos alkalmazása - a sebgyógyulást direkt módon segítő készítmények használata
A sebgyógyuláshoz szükséges feltételeket például a cink és hialuronát kombinációja biztosítani tudja.  Ezen kívül megvéd a felülfertőződéstől is, ami a folyamatos állapotjavulás, és a végleges gyógyulás alapfeltétele.
Ez a készítmény azonban nem csak a begyógyítás hatékonyságát javítja, hanem a korábbi elváltozás területén tovább alkalmazva, a fekélyek kiújulását is csökkenti, így kitűnő eszköz arra, hogy megelőzzük a visszasodródásunkat erre a nagyon kellemetlen viharos tengerre. Ha a viharok terhei már-már elviselhetetlennek tűnnek, próbáljunk meg előre tekintve az időjárás előrejelzésekben hitet-erőt találni!  A prognózis nem túl örömteli! Ugyan vannak a távoli jövőben napsütéses ígéretek, de addig e zord tengeren kell megfelelnünk, megállnunk a helyünket. A megbízható társakra támaszkodva, különös figyelemmel, hogy végzetes hiba ne csúszhasson a rendszerbe, mely veszély különösen a cukorbetegeket fenyegeti.
Vegyük sorra a krónikus sebek kezelésének lépéseit: - soha nem maradhat el a sebterület fertőtlenítése, - fontos a sebgyógyulást jelentősen támogató cink-hialuronát használata, - szükséges a seb fedése, mely a védelmet biztosítja, - végül a végtagi sebek esetén a kompressziós pólya vagy harisnya használata.
Mert ha bármelyik elmarad, az olyan, mintha a vitorlát és az evezőt egyszerre dobnánk a vízbe, és utána csak tehetetlenül néznénk, amint kicsúszik a sorsunk a kezünkből. Végezetül engedtessék meg az utolsó latin közmondás ebben a gondolatsorban: „Sapienti sat.”-azaz  -A bölcsnek elég ennyi. (Kevés szóból ért az okos.)
Dr. Rozsos István PhD,MBA *hirdetés