HIRDETÉS

A diabétesz talaján kialakuló lábszövődmények megelőzhetőek!*

Magyarországon közel 700.000 diagnosztizált cukorbeteg él, és sokan vannak, akik nem is tudnak betegségükről.
Megállapítható, hogy a lakosság több mint 10%-a veszélyeztetett a diabétesz szövődményeitől, melyek közül a legsúlyosabbak a lábon kialakuló  sebek. Ezek nemcsak nehezen gyógyulnak, de gyakran elfertőződnek, és a végtag elvesztésével fenyegetnek.Miért alakulhatnak ki ezek a sebek a cukorbetegek lábán? A cukorbetegséghez gyakran társul a hő- és fájdalomérző idegrostok károsodása a végtagokon, az ún. neuropátia. Ennek következménye a láb  deformálódása, a talpon a túlterhelési pontok megjelenése, amelyeket a bőrkeményedések jeleznek. Az idegkárosodás miatt a bőr szárazzá,  sérülékennyé válik, gyakran gombás fertőzéssel együtt járó veszélyes körömelváltozások is kialakulnak. A neuropátia következménye még az érzéketlenség, a védekező mechanizmusokat normál esetben aktivizáló fájdalom teljes kiesése, emiatt a  beteg nem veszi észre a kisebb sérüléseket, nem érzi az ütéseket. Ezek az észrevétlen sérülések vezetnek a fekélyek kialakulásához. Az  idegkárosodás mellett a hajszálerek viselkedése is módosul, sőt a bőr szerkezete is megváltozik. Kevesen tudják, hogy születéskor a bőr magas hyaluronát tartalma az évek előre haladásával jelentősen lecsökken, és idős korban ez a csökkenés felelős a ráncokért. A vezető kozmetikai cégek hamar felismerték a hyaluronat jótékony hatását, és sok kozmetikum tartalmaz hyaluronatot. A cukorbetegek bőrében a hyaluronát szint közel nullára csökken, és ez független az életkortól!
A lábon lévő sebek kialakulása azonban megelőzhető, ha a cukorbetegség gyógyszeres kezelése és a diéta betartása mellett a háziorvosi rendelőben, a cukorbeteg gondozókban vagy a diabéteszes láb-ambulanciákon időben megtörténik a lábak gondos állapotfelmérése, és az orvosi utasításoknak megfelelően történik a láb-és a bőrápolás.
A cink-hyaluronát tartalmú gél rendszeres használatával a bőr sokkal ellenállóbbá tehető a külső behatásokkal szemben. A talp túlterhelési pontjain kialakult bőrkeményedések felpuhíthatók, eltávolításuk könnyebbé válik. Így a kritikus terhelési pontokon a fekélyesedés esélye minimálisra csökkenthető.Miért fontos ezeknek a bőrkeményedéseknek az eltávolítása? A járás során a bőrkeményedések alatt láthatatlanul és észrevétlenül lágyrész bevérzések alakulhatnak ki. Ezek könnyen befertőződnek, ha a lábhigiéne nem megfelelő, és ekkor kezdődnek az igazi bajok. A mély szövetek felé sokszor könnyebben terjed a gyulladásos folyamat, mint a vaskos bőrkeményedésen át a felszín felé. A mély szöveti gyulladás pedig legtöbbször rejtve marad mindaddig, amíg a lábszár is érintett, duzzadt lesz. Ilyenkor már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot és legtöbbször végtag amputációra kerül sor. A bőrkeményedések eltávolítása rendszeres időközökben szakember segítségével végtagmentő, nem túlzás, hogy akár életmentő is lehet (ezt nevezik orvosi pedikűrnek). A lábszövődmények megelőzésében fontos szerepe van még a tehermentesítésre szolgáló védőcipőnek és talpbetéteknek (ortéziseknek). Ezek használata már akkor javasolt, amikor még nem alakultak ki sebek a lábon. A jó cukorbeteg védőcipő merev talpú, mély, hogy a tehermentesítő, teherelosztó, teljes felszínen talphoz simuló egyedi betétet, az ortézist befogadja. A merev talp azért fontos, mert a szövődmények jellegzetesen a lábujjak és a lábközépcsontok közötti ízületek vonalában jelentkeznek, és a merev talppal elérhető, hogy itt a terhelés, és a nyíróerők minimálisra csökkenhessenek. A cukorbetegek számára készített egyedi védőcipő hozzáférhetősége azonban ma még nem mindenhol problémamentes. Keresni kell azokat a rendeléseket, ahol ezzel is törődnek.
Összefoglalva:
Sajnos még mindig megállapítható, hogy sok cukorbeteg nincs tisztában a diabétesz veszélyeivel és nem jár rendszeresen gondozásra.
Időben elvégzett vizsgálatokkal a neuropátia és következményei felfedezhetők, a szövődmények esélye prognosztizálható. Az már a betegeken múlik, hogy kellő gondossággal, odafigyeléssel törődik-e saját betegségével, elé akar-e menni a bajoknak.
A lábak jól értékelhető jelekkel figyelmeztetnek a baj közeledtére. A cukorbetegek számára fontos •    az alapbetegség folyamatos kezelése, •    a láb bőrének megfelelő ápolása, •    a védőcipő, ortézis használata. 
Ezeknek a szabályoknak a betartásával meg lehetne előzni a lábsebek kialakulását. Ezek a lábelváltozások ugyanis típusosan nem fájnak, így könnyen hanyagolja mindenki. Pedig amikor már sebek jelennek meg a lábon, sokkal nehezebb és lényegesen költségesebb a gyógyulást elérni, és a kilátások sokkal rosszabbak.
 
 
Dr. Mecseky László főorvos Miskolc
*hirdetés