HIRDETÉS

Nő a HIV-fertőzöttek száma

A HIV-fertőzéstől való félelem csökkenése megváltoztatta, fellazította a szexuális szokásokat.

III. Nemzeti AIDS Konferencia

A jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerkombinációknak köszönhetően, ha a fertőzöttséget időben diagnosztizálják, a beteg fegyelmezett gyógyszerhasználat mellett fertőzésmentessé válhat, és teljes értékű életet élhet – akár hosszú évtizedeken át. Ám talán éppen ez az, ami sokakat könnyelművé tesz. A rizikócsoportok közé már a tizenéves fiatalok is bekerültek.

Az AIDS-et 1981. december 1-jétől jegyzik különálló betegségként. Okozója, a HIV-fertőzés a legtöbb tudós szerint Fekete-Afrikából indult el, a 20. század első felében. Becslések szerint 2007-ben 33,2 millió ember volt HIV-fertőzött és 2,1 millió halt meg AIDS betegségben, közülük 330 ezer gyerek. A fertőzöttek több mint 75 százaléka Fekete-Afrikában él.

Magyarországon nemzetközi viszonylatban is korán, 1986-ban vezették be a véradók HIV- szűrését.

hivkonf1Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította az AIDS Világnapjává december 1-jét, melynek jelképe 1991 óta a piros szalag. E világnaphoz kapcsolóan, 2015. november 30-án és december 1-jén került sor a III. Nemzeti AIDS Konferenciára Budapesten – a HIV-pozitívokat és AIDS-betegeket segítő, immár huszonöt esztendeje működő PLUSS Alapítvány, valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) szervezésében.

A résztvevők egyebek között a HIV evolúciójáról és molekuláris virológiájáról, a HIV/AIDS globális és hazai epidemiológiai helyzetének áttekintéséről, a HIV-fertőzött felnőttek és gyerekek ellátásáról, a HIV-fertőzöttek kezelési lehetőségeiről, az intravénás droghasználat és a HIV-fertőzés összefüggéseiről, a tanácsadás, a felvilágosítás, a szűrés fontosságáról hallhattak előadásokat.

Az is elhangzott, hogy hazánkban sajnos, évről évre nő az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma. Ujhelyi Eszter, az ESZSZK molekuláris biológiai laboratóriumának vezetője szerint a HIV-fertőzéstől való félelem csökkenése megváltoztatta, fellazította a szexuális szokásokat.

A HIV-fertőzés elsősorban vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék és anyatej útján terjedhet; a fertőzést néhány hét elteltével lehet kimutatni.

Tévedés azt hinni, hogy csupán a homoszexuálisokat, vagy a szexuális szolgáltatásokat nyújtó személyeket érintheti ez a probléma. Azok a fiatalok is veszélyeztetettek, akik meggondolatlanul, sokszor védekezés nélkül létesítenek nemi kapcsolatot – akár több partnerrel egyetlen este folyamán.hivkonf2

Mivel a tizenévesek ugyancsak mind könnyebben mennek bele felelőtlen szexuális kalandokba, ők jelentik a legújabb rizikócsoportot. A fertőzés kockázatát növeli az intravénás droghasználat is.

Magyarországon az utóbbi időkben évente körülbelül 300 új fertőzöttet regisztrálnak; 1986 óta 3064 embernél diagnosztizáltak ilyen betegséget. Ahhoz képest, hogy Ukrajnában például évente 30 ezer új fertőzöttet vesznek nyilvántartásba, Magyarországon a fertőzöttek aránya jóval kisebb, ám aggasztó tény, hogy ez az alacsonynak mondható szám nálunk is lassan, de jól érzékelhetően emelkedik. Míg Nyugat-Európában csökkenő tendenciát mutat az évenként újonnan diagnosztizált esetek száma, Kelet-Európában ez évben minden idők eddigi legnagyobb mértékű növekedését lehetett tapasztalni a HIV-fertőzés  terén.

A HIV/AIDS-diagnózis valaha egyenlő volt a halálos ítélettel. Ez mára megváltozott: akik betartják a szigorú előírásokat, azok öregkorukig együtt élhetnek a betegséggel, és egészséges gyermekük is születhet.

Szlávik János, a PLUSS Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: az AIDS-kutatók üzenete és a konferencián elhangzottak végkicsengése az, hogy aki aláveti magát a szűrésnek és a kezelésnek, az nemcsak saját magát menti meg, hanem másokat is – a gyógyszert rendszeresen szedő betegek ugyanis nem fertőznek tovább.

A hatékony terápia hazánkban ma már mindenki számára elérhető – ezzel együtt az AIDS Világnap és a III. Nemzeti AIDS Konferencia résztvevői is felhívják a figyelmet a HIV-fertőzés elkerülése, a megelőzés, a megfelelő védekezés, az óvszerhasználat fontosságára.

 

 

HU/HIV/0041/15

Az anyag lezárásnak dátuma: 2016. január 08.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017. január 08.