HIRDETÉS

Hihetetlen siker: rákgyógyítás HIV-vel

A Novartis gyógyszergyár 20 millió dollárt költött a rák elleni harcra, amely úgy tűnik, megmentette egy kislány életét - írja a New York Times.

Emma Whitehead 2010-ben került a rák karmai közé. Az akkor 5 éves kislánynál akut limfocitás leukémiát diagnosztizáltak. Szülei, Kari és Tom összeomlottak, amikor meghallották a hírt, annyira féltették egyetlen kislányukat, nem is ok nélkül.

Múlt tavasszal, a 6 éves kislány már a halál torkában volt: leukémiáját addig az orvosok két kemoterápiával is próbálták kezelni, de sajnos mindenféle eredmény nélkül. Ekkorra már a doktorok is feladták a reményt, miután nem találtak más gyógymódot a kislány betegségére.

Azonban Emma szülei nem adták fel, a Philadelphiai Gyermekkórházba vitték Emmát, ahol egy olyan kísérleti kezelést próbáltak ki nála, amit eddig sosem teszteltek még, nemhogy a leukémia ezen fajtájánál, de még gyermeken sem. A megoldás ráadásul igen kockázatosan is hangzott, hiszen az AIDS betegséget kialakító HIV egyik alfajával kívánták kezelni a daganatos betegséget. A kezelés során a HIV segítségével mintegy újraprogramozták a kislány immunrendszerét, amely így önerőből volt képes elpusztítani a szervezetében lévő rákos sejteket.

google chromescreensnapz016.jpg

A kezelés azonban nem csak sikeres, de igen drasztikus is volt: a módszer nem csupán a rákot pusztította el teljesen, de majdnem Emma életébe is került. Hála az élni akarásának, hét hónappal a kezelés után azonban Emma már teljesen felgyógyult.

Így ő lett nemcsak az első gyerek, akin ezt a kezelést sikeresen végrehajtották, hanem az első ember is, akin kipróbálták a módszer hatékonyságát.

Természetesen az orvosok a csodaszámba menő eredményre utalva elmondták, hogy ez a módszer nem alkalmazható minden rákos betegség esetén, és nem használható minden páciensnél sem, de az eredmények bíztatóak a jövőre nézve.

Úgy tűnik, bebizonyosodik a feltevés, hogy nincsen erősebb fegyver a rák ellen, mint a test saját immunrendszere, de azért a szervezet védelmi rendszerének is elkél a segítség az igazán komoly esetekben.

10leukemia1-articleLarge.jpg

forrás, képforrás: New York Times