HIRDETÉS

Fémesen, csengőn, hurutosan, ugatva köhögünk, de mi is az a köhögés?*

A köhögés egy fontos védekező reflex. A köhögés több, mint 1000 km/órás sebességgel tisztogatja a légzőrendszert a lerakódott nyáktól, kórokozóktól, allergénektől.

 A köhögés általában felső légúti fertőzés eredménye, ha elhúzódó, mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel. Homeopátiás kezelését otthon is el lehet kezdeni, persze egy súlyos asztma vagy krupp az nem a „bogarásszuk ki a kézikönyvből mi segíthet” esete.

Manapság divat az influenzát és a vírusfertőzéseket lábon kihordani, vagy a tüneteket gyorsan elnyomni, aminek sokszor elhúzódó maradványköhögés az eredménye.  Fontos lenne minden betegségnél betartani a pihenés, könnyű étel és ágynyugalom szentháromságát, mert ezzel, és a homeopátiás szerekkel gyorsan lezajlanak. De a mai rohanó világban inkább lázcsillapítóval megyünk dolgozni. 

 

A légutakba került kóros váladékot a szervezetnek ki kell ürítenie, ezért a kisfokú köhögés nem igényel csillapítást. Ha a köhögés nagyfokú, görcsös és igénybe veszi a szervezetet, akkor enyhíteni kell. Megkülönböztetünk száraz, hurutos, mély és felületes köhögést. A hagyományos köhögés elleni szerek általában a köhögés ingerét csökkentik. A gyógyulás így elhúzódhat, hiszen a váladék nem tud a légutakból kiürülni.

Ajánlás: Stodal szirup – kanalas orvosság, alkalmas mind a száraz, mind a hurutos köhögés enyhítésére.

Köhögés csillapításánál ne feledkezzünk el a természetes módszerekről sem. Fontos a gyakori ivás, hiszen ez oldja a váladékot. Segíhet a kálcium tabletta, a C vitamin, és a gyógyteák közül a bodza, amelyik nem zavarja a homeopátiás szerek hatását.

A tejtermékek és a keményítő fokozzák a váladék mennyiségét.

Mellkasi pangás esetén a keleti ízek rajongói kipróbálhatják a mézes gyömbérteát is.

Egy centis gyömbért reszeljünk le és főzzük fél liter vízben 20 percig, igyuk mézzel.  

 

Légzésserkentő hagymatea: egy nagy vöröshagymát főzzünk meg fél liter vízben egy csipet sóval. Forrón fogyasszuk. Serkenti a légzést.

Légcsőgyulladásnál nem tesz jót a száraz, meleg szoba. Ilyenkor a hűvös pára enyhíti inkább a panaszokat. Sétáljunk szemetelő esőben annyira felöltözve, hogy ne fázzunk, de ne is izzadjunk.

 

*hirdetés