HIRDETÉS

Tudatos alvásidővel jobb kondícióban leszünk

Nem elég eleget aludni, hanem pontos és konzekvens alvási- és ébredési-tervvel is rendelkeznünk kell.
 Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kevés alvás hatással lehet a súlyunkra, de a mostani vizsgálat azt is bebizonyította, hogy a szabályos kelési és fekvési idő szintén befolyásolja a testzsír arányát szervezetünkben.
300 nő részvételével zajlott a kutatás két nagy amerikai egyetemen, 17 és 26 év közötti nők mozgását vizsgálták nappal és alvás közben.
A vizsgálat arra a meglepő tényre világított rá, hogy a testzsír kapcsolatban áll a pontos lefekvés és felkelés betartásával. Azok a nők, akik minden nagy megközelíőleg azonos időpontban feküdtek le, majd keltek fel, jóval kevesebb testzsírral rendelkeztek, mint a rendszertelenül alvók.
Az alvás minősége is számít, a kutatók ezzel kapcsolatban azt tanácsolják, hogy a rendszeres sport mellett aludjuk csendes, sötét és hűvös hőmérsékletű szobában, valamint az ágyunkat kizárólag fekvőhelyként használjuk.
Egyetemeken figyelték meg, hogy az alvás "feláldozása" egyfajta kultusszá vált, sokan a tanulás vagy bulizás javára döntenek a pihenés helyett. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, több kárt okozunk ezzel szervezetünknek, mint amennyi hasznunk ebből származik. 
forrás: sciencedaily.com