HIRDETÉS

Napi tipp: Megoldás a rendszeres migrénes rohamokra

Akinek volt valaha migrénje, az el tudja képzelni, milyen kínokat kell kiállnia annak, akinek rendszeres és visszatérő migrénes rohamai vannak. Bármelyik csoportba is tartozunk, ha ismerjük a megfelelő módszereket, sokat tehetünk azért, hogy a kínzó fájdalmat mihamarabb csillapítsuk.

A migrén, ha lecsap elképesztő kínokat okoz áldozatának: hasogató fej, lüktető fájdalom, fényérzékenység, hányinger, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Aki csak néha-néha tapasztalja meg a migrénes fejfájást, az még a szerencsésebbek közé sorolhatja magát – de nincsenek kevesen sajnos azok sem, akiknél a migrénes panaszok sokkal gyakrabban jelentkeznek, akár heti rendszerességgel is.

Mindamellett, hogy a migrén mennyire fájdalmas panasz, hosszan szenvedni miatta egyáltalán nem szükséges, legtöbbször még a legkomolyabb esetekben is van segítség a megfelelő kezeléssel.

A kezelés azonban nem minden, csak a legvégső eszköz! Dr. Bodnár Eszter fejfájásszakértő, belgyógyász a videoklinka. hu élő adásában ismertette, milyen lépésekben érdemes a migrénes panaszok ellen felvenni a küzdelmet.

Az első és legfontosabb lépés, ami igazából semmilyen orvosi közreműködést nem igényel, nem más, mint a megfelelő alvásmennyiség és minőség biztosítása. Ezzel együtt a szakember szerint a rendszeres mozgás jótékony szerepét sem lehet eléggé hangsúlyozni - már csak azért sem, mert a testmozgással az alvás minőségét is javítani tudjuk.

Ezek az alapvető, de egyszerű változtatások mindenkinek ajánlottak, de a rendszeresen migrénnel küzdők esetében szinte kötelezőnek is nevezhetők.

Az utóbbi csoporthoz tartozók esetében már a megelőző kezelés is fontos, ami enyhébb esetekben a magnéziumpótlást jelent. Komolyabb, elhúzódó és visszatérő panaszok esetén viszont még a speciális, triptán tartalmú migrén ellenes gyógyszerek komolyabb támogatása is indokolt lehet, amennyiben a panaszok elhúzódóak és nem múlnak. Ilyenkor a migrén ellenes készítményeket gyulladáscsökkentőkkel érdemes kiegészíteni, hiszen a migrén jellemzője az agyszövet gyulladásos állapota – ezekben az esetekben pedig az a legfontosabb, hogy a gyulladásos állapotot mihamarabb megszüntessük, hiszen ezzel együtt a panaszok is enyhülnek.

Migrén