HIRDETÉS

Víz a fülben - így sose próbáljunk megszabadulni tőle!

Nem is gondolnánk, nyáron mennyiféle veszély fenyegethet minket a vízpartokon - akár természetes vizeket, akár a strandok medencéit választjuk a jól megérdemelt fürdőzéshez. Az egyik legkellemetlenebb, úszás és fürdőzés utáni kockázat a fülgyulladás.

A szakemberek jól tudják, de laikusok számára meglepő lehet az a tény, hogy más évszakokhoz viszonyítva nyáron még inkább megtelnek a fülészeti rendelők. Ennek elég prózai magyarázata van: nyáron mindenki siet a vízpartra – legyen az akár a közeli strand vagy a tengerpart –, hogy végre csobbanhasson egyet a kánikulában.

Azonban a fürdőzés, úszás során gyakran víz kerül a hallójáratba, ami azután annyira zavaróvá válik, hogy a legtöbben megpróbálják ujjal vagy egyéb tárgyak segítségével kipiszkálni. Sajnos, ez a lehető legrosszabb dolog, amit ilyenkor tehetünk, hiszen így felsértjük a fül vékony bőrrétegét, amely aztán rendkívül könnyen elfertőződhet – könnyen kialakulhat például valamilyen gombás fertőzés.

Ráadásul a hallójáratban a bőr közvetlenül a csonton vagy a porcon tapad, minek következtében a gyulladás könnyen átterjedhet a csonthártyára is, ami nagyon erős fájdalmat okoz. Ha már megtörtént a baj, a legjobb, amit tehetünk, hogy minél előbb orvoshoz fordulunk, aki szakszerűen ellátja a sérült, fertőzött felületet. Így sokkal hamarabb szabadulhatunk meg a kellemetlen panaszoktól, mintha tétlenül várnánk, hogy végre magától elmúljon a kínzó fájdalom.

 

 


Fülgyulladás