HIRDETÉS

Elterjedt tévhit: Szaglászavart okoz az orrsövényferdülés

Szinte minden laikus egy okra gondol, ha gyakori orrdugulással, vagy szaglászavarral szembesül, ez pedig az orrsövényferdülés. Pedig az igazság valahol máshol keresendő, nem az orrüreget kettéválasztó orrsövényben.

Az orrsövényferdülés számos panaszt képes okozni, igen kellemetleneket is, de azt az elterjedt tévhitet, hogy szinte minden orrüreget érintő panasz hátterében az orrsövényferdülés állna, most már tényleg el kell felejteni, állítja Dr. Helfferich Frigyes fül-orr-gégész, aki a népszerű, de téves gondolattal a videoklinika. hu élő tanácsadása során foglalkozott.

Mint a szakember elmondta, legtöbbször akkor gondolnak a betegek orrsövényferdülésre, amikor valamilyen szaglászavart tapasztalnak, ami azért furcsa a hozzáértő számára, mert már logikusan sem következne az egyik orrjárat beszűküléséből a szagok érzékelésének csökkenése, hiszen a szaglás kétoldali funkció és a ferde orrsövény, amennyivel szűkíti az orrjáratot az egyik oldalon, annyival tágabbra is hagyja a másikon.

Az orrdugulással is hasonló a helyzet, ilyen esetekben is legtöbbször az orrsövényferdülést tesszük magunkban felelőssé a kellemetlen panaszokért, de a szakember elmondta, ez abban az esetben, ha felváltva, illetve mindkét oldalra jellemzően jelentkezik a rendszeres, vagy visszatérő dugulás, akkor tulajdonképpen kizárt, hogy az orrsövény legyen a kiváltó ok. Az orrsövényferdülés helyett ezekben az esetekben – akár a szaglászavarról, akár az orrdugulásról van szó - sokkal inkább valamilyen, a gyulladásoktól a polipig terjedő másféle elváltozásra kell gondolni, de az orrjáratunkat kettéosztó orrsövényt végre felejtsük el, mint bűnbakot.


Orrsövényferdülés

  • Információk
  • A légzőrendszer betegségei
  • Orrsövényferdülés