HIRDETÉS

Új távlatok a méhmiómák gyógyszeres kezelésében

A méh fibroid tumorai, a méhmiómák a leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati tumorok, és a fogamzóképes nők mintegy 20-40%-át érintik.

Új távlatok a méhmiómák gyógyszeres kezelésében

 

Uterus Cancer



A méh fibroid tumorai, a méhmiómák a leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati tumorok, és a fogamzóképes nők mintegy 20-40%-át érintik. Leggyakoribb tüneteik: erőteljes méhvérzés, vérszegénység, alhasi fájdalom, gyakori vizelés vagy inkontinencia, meddőség.



A méhmiómákat általában sebészi úton kezelik és a méheltávolítás leggyakoribb okaiként tartják számon: az Európai Unióban évente mintegy 300.000 ilyen sebészeti beavatkozást végeznek, ebből mintegy 230.000 esetben méheltávolítást.



A sebészeti eljárás azonban orvosi vagy személyes okok miatt nem minden beteg számára megfelelő, beleértve például azokat a nőket, akik inkább megvárnák, hogy a náluk kialakult méhmióma mérete a menopausa után csökkenjen.



Az ilyen esetekben nagy szükség mutatkozik a mióma hosszú távú gyógyszeres kezelésére – ami egy új vizsgálatsorozatnak köszönhetően most új távlatokat kapott.



„Sajnos, a méhmiómáknak súlyos hatásai lehetnek a nők fizikai és lelki egészségére, és eddig a helyzetet nehezítették a korlátozott kezelési lehetőségek is. Minden PEARL vizsgálat eredménye fontos számomra, de kiemelném a PEARL IV vizsgálatot, amely kimutatta, hogy az uliprisztál-acetát 5 mg-os dózisban jól tolerálható és hatásos terápiás lehetőség a méhmiómák kezelésében” – mondta Jacques Donnez professzor, a PEARL I és II vizsgálat vezetője, a NEJM tudományos folyóiratban megjelent cikkek vezető szerzője.



A PEARL IV vizsgálat eredményeit a Richter Gedeon Nyrt. mutatta be egy rangos nemzetközi konferencián. A PEARL IV egy fázis III, dupla vak, parallel vizsgálat, melynek során a 3 hónapos kezelési ciklusokban alkalmazott, napi 5 vagy 10 mg dózisú uliprisztál-acetát (UPA) hatásosságát és biztonságosságát vizsgálták – a tüneteket (elsősorban rendellenes méhvérzést) okozó méhmiómák hosszú távú kezelésében. A készítményt négy kezelési cikluson keresztül alkalmazták 11 európai ország 46 centrumában, kiváló eredményekkel.

 

pregnant woman put a toy heart to his stomach



„A méhmiómával diagnosztizált nők eddig gyakran megrémültek a kezelési lehetőségek hiányától, főként, amikor az olyan extrém opciókkal szembesültek, mint a méheltávolítás” – hangsúlyozta Deborah Lancastle, a Wales-i Egyetem egészségpszichológusa. – „Az, hogy immár különböző kezelési lehetőségek állnak a nők rendelkezésére, köztük egy olyan hosszú távú kezelési opció, mellyel elkerülhetik a műtétet, mindenképp megkönnyebbülés lesz.”



„A PEARL IV vizsgálat adatai kimutatták, hogy az uliprisztál-acetát 5 mg-os dózisban hatásos és jól tolerálható a méhmiómák hosszú távú kezelésében” – nyilatkozta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója. – Vállalatunk elkötelezte magát a nők egészsége, és olyan termékek fejlesztése iránt, amelyek javítják a nők életminőségét és védik termékenységüket.”



">A teljes UPA 5 mg tabletta termékinformációja, beleértve a felújított alkalmazási előírást, publikusan elérhető az Európai Közösség / Európai Gyógyszerügynökség és a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet regiszterében, a www.ema.europe.eu, illetve www.ogyei.gov.hu honlapokon.