HIRDETÉS

Szívbelhártya-gyulladás

A szívbelhártya-gyulladás a szív belső (vér felőli) rétegének gyulladásos elváltozása. A szívbelhártyán felrakódásszerű képlet alakul ki, amelynek magja fertőző baktériumtelep. Ha ez a vegetáció lesodródik (embolizáció), más szervekben okoz elváltozást (pl. tüdőembólia, lépinfarktus). Kockázati tényező az intravénás gyógyszerek, drogok használata, illetve egyéb orvosi beavatkozás (pl. fogászati kezelés), valamint műbillentyű megléte.

A kiváltó ok következtében a véráramba baktériumok jutnak, megtapadnak a szív belhártyáján. Gyakran némán kezdődik, tünetek nélkül. Előrehaladott állapot szívbillentyű-rendellenességet okoz. Szóródás következtében kialakulhat agyhártyagyulladás, agytályog, vesében vizeletürítési zavarok, bőrelváltozások, lépinfarktus.

A BETEGSÉG TÜNETEI

Láz, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás, verejtékezés, fogyás a leggyakoribb tünetek. A bal szívfélből lesodródó elemek az agyba sodródva központi idegrendszeri tüneteket okoznak (végtaggyengeség, bénulás, látászavar). Fontos a hagyományos orvosi vizsgálat: hallgatózáskor újonnan megjelenő szívzörej veti fel a gyanút. Képalkotók közül fontos a nyelőcsövön keresztüli szívultrahang. Esetenként vérből a kórokozó baktérium kitenyészthető.

KEZELÉS, TERÁPIA

A baktériumfelrakódás megszüntetésére néhány hetes antibiotikum-kezelést alkalmaznak. Ha súlyos billentyűhiba és szívelégtelenség alakul ki, szóba jön a szívsebészeti megoldás.