HIRDETÉS

Melanóma: melyek a tünetei és hogyan kezelhető?

A melanóma a bőr festéket termelő sejtjeinek rosszindulatú burjánzása, nem csak a bőr, hanem az egész emberi szervezet daganatai közül is az egyik legrosszabb indulatú daganattípus. Hogyan ismerhetjük fel? Milyen kezelésben részesülhet az, akinél ilyet diagnosztizálnak? Kérdéseinkre Dr. Holló Péter bőrgyógyász, klinikai onkológus válaszolt.

Melyek a melanóma tünetei, miről ismerhető fel? Mi lehet az oka?

A melanóma nem csupán a bőrnek, hanem az emberi szervezetnek is az egyik legrosszabb indulatú daganata, ami a festéksejtes, festéket termelő sejtekből indul ki. Fontos tudni, hogy nemcsak a bőrben, hanem nyálkahártyákon vagy akár a szemben is kialakulhat. A szemet még csak-csak éri napfény, de az eldugott belső szervekben lévő nyálkahártyákat gyakorlatilag egyáltalán nem – ami alátámasztja azt a tényt, hogy bár a bőrön keletkező melanómák kialakulásában igen jelentős szerep jut a napsugárzásnak, a genetikai tényezők is hasonlóan fontos szerepet játszanak.

A típusos, bőrről kiinduló melanóma tünete általában egy növekvő barna folt vagy csomó, aminek változik a mérete, az alakja, a színe, változnak szimmetriaviszonyai. Ugyanezek a tünetek akkor is jellemzőek, ha régóta meglévő anyajegynél észlelhetőek, és akkor is, ha egy új elváltozás jelentkezik a bőrön.

Sajnos az elváltozás színe azonban nem egyértelmű tünet: a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem minden melanóma barna. Van olyan is, ami paradox módon színtelen. Éppen ezért olyan esetekben is kell melanómára gondolni, amikor olyan, akár első látásra jóindulatúnak tűnő, növekvő elváltozást veszünk észre a bőrünkön, melyről azonnal nem lehet egyértelmű véleményt mondani.

Milyen kezelési módjai vannak a melanómának?

A legbiztosabb és leghatásosabb kezelési módja az, ha idejében felismerik és eltávolítják. Ezért nagyon fontos, hogy eljárjunk melanómaszűrésre, ami különösen igaz a veszélyeztetett csoportokba tartozókra. Ha ugyanis nem sikerül időben felismerni és a lehető leghamarabb eltávolítani a melanómát, és emiatt előrehaladott állapotot ér el, akkor áttétes, életet veszélyeztető, daganatos betegség alakul ki belőle.

Fontos még megjegyezni, hogy míg a primer daganat kezelése a műtéti eltávolítás, áttétes betegség esetén ma már létezik modern gyógyszeres kezelési lehetőség. Többféle új, innovatív gyógyszeres terápia áll rendelkezésre, amelyekkel az áttétes melanómával élőknél jelentős eredményeket, azaz lényegesen hosszabb, akár áttétmentes időszakot és túlélést lehet elérni.

Kik tartoznak a különösen veszélyeztetettek csoportjába?

Azok, akiknek világos a bőrtípusuk, akiknek sok anyajegyük van, illetve akiknek a családjában előfordult már melanóma. De veszélyeztettek lehetnek azok is, akik sokat tartózkodnak a napon és sok napégésben volt részük életük során. A már említett genetikai háttér mellett az UV-sugárzás a legfontosabb kiváltó tényezője a melanóma kialakulásának.

Mennyiben befolyásolja a melanóma az életminőséget, és ha diagnosztizálják valakinél, milyen túlélési esélyei mutatkoznak?

A túlélési esélyeket alapvetően az határozza meg, hogy milyen stádiumban ismerik fel és távolítják el. Ha korán diagnosztizálják a melanómát, jók a túlélési esélyek. Ha azonban már a primer daganat is magas rizikójú, illetve ha áttét alakul ki, akkor a túlélési esélyek sajnos lényegesen csökkenhetnek.

Az életminőség elsősorban akkor romlik, ha valakinek már áttétei vannak, hiszen azokat szintén kezelni kell. De például az is befolyásolja az életminőséget, hogy honnan távolítják el a melanómát. Ha olyan helyen van – például kézujjon –, ahonnan csak kiterjedtebb vagy akár csonkoló műtéttel lehet eltávolítani, az jelentősen befolyásolja az életminőséget.

Hogyan befolyásolta a kezelések menetét a koronavírus-járvány?

A koronavírus-járvány alatt az onkológiai betegek ellátását folytatni kellett, az nem tűrt halasztást. Ugyanakkor azért azt is látjuk, hogy az új, frissen felismert melanómás betegek orvoshoz jutása a járvány kezdete óta nehézkesebb volt, előfordult, hogy késlekedett az ellátás – annak ellenére, hogy a melanóma és az onkológiai betegek kezelésében alapvetően nem kellett volna, hogy fennakadás mutatkozzon.  Az még az elkövetkező időszak kérdése, hogy a szűrőprogramok szünetelése miatt mennyi frissen kialakult melanóma kerül csak később felismerésre.

Hogyan alkalmazható a telemedicina a melanómás betegek ellátásában?

A telemedicina eszközeit sok helyen alkalmazták és alkalmazzák a koronavírus-járvány során. Én magam is jónéhány bőrdaganatos, illetve melanómás beteggel konzultáltam elsőként telemedicinális úton. Ez a módszer hozzájárult ahhoz, hogy a betegek minél előbb orvosi segítséghez jussanak: már a melanóma gyanúja esetén is fel lehet hívni a figyelmüket arra, hogy ne várjanak a járvány végéig, hanem haladéktalanul menjenek kezelésre.

 

SZERKESZTŐSÉGI TARTALOM