HIRDETÉS

Herpesz fertőzés utáni fájdalom - Ez nem a szájon jelentkezik

Ha a herpeszre gondolunk, legtöbbünknek egy pici hólyagocska jelenik meg a szemei előtt, amely a szájon vagy annak közelében jelentkezik. De ennek van egy sokkal súlyosabb formája is, amely ráadásul szinte elviselhetetlen fájdalmat gerjeszt.

A herpesz egy igen kellemetlen, általában a bőrön és a nyálkahártyán jelentkező vírus okozta megbetegedés, az úgynevezett herpes labialis, azonban van egy másik fajtája, a herpes zoster, amely a bárányhimlőt okozza gyermekkorban. Ez a vírus évek múlva is képes újra kiújulni.

Ráadásul olyankor már nem az ismert lázzal és kiütésekkel járó betegséget okozza, hanem a gócból kiindulva az idegszálon át, jellemzően a törzsön, a bőrben hólyagocskákat képez. Ezek a kis pontok azonban olyan komoly fájdalmat képesek okozni, hogy több beteg ilyenkor még a ruháját sem képes magán elviselni.

Ez a fájdalmas állapot a bőrtünetek elmúltával akár hónapokig is fennállhat. A hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszerekkel történő kezelés eddig sem hozott számottevő eredményt, azonban egy újabb fejlesztésű tapasz már hatékonyabban veszi fel a harcot a legkomolyabb tünetekkel is.

Az ilyen betegségben szenvedőknek gyakran az életminősége is nagyban romlik, hiszen a fájdalom megkeseríti mindennapjaikat. Mostantól remélhetőleg, élhetik tovább az életüket úgy, ahogyan eddig megszokták, és ahogyan eddig szerették.