HIRDETÉS

Ezt tedd szívinfarktus esetén!

Az interneten egy, a szívinfarktus ellátásához kötődő, minden szakmai alapot nélkülöző tévhit terjed. A témával kapcsolatban a Magyar Kardiológusok Társasága elnökségének állásfoglalása a következő.


A heveny szívinfarktust a szívizmot ellátó koszorúér elzáródása okozza.

Legtöbbször erős mellkasi fájdalommal, esetleg nehézlégzéssel, verejtékezéssel, halálfélelemmel jár. A legkorszerűbb gyógyítása a mielőbbi szívkatéterezés, mely során speciális eszközök segítségével az elzáródást megnyitjuk, és egy kis, 3-4 mm átmérőjű rácsos falú csövet, un. sztentet helyezünk be. Ezzel helyreáll a szívizom vérellátása. Minél korábban kerül erre sor, annál kisebb lesz a végeleges szívizom károsodás. Ezen azonnali szívkatéteres ellátás céljából ma Magyarországon 18 szívkatéteres laboratórium fogadja a betegeket. A gyógyulás kulcsa, hogy a beteg, vagy a mellette lévő személy azonnal hívjon mentőt (104). Sajnos hazánkban még mindig nagyon hosszú az infarktusos betegek  „hezitációs” ideje, ameddig a várnak a segítség kérésével, és sokszor akkor sem a mentőszolgálatot hívják.

Amennyiben az infarktus legsúlyosabb szövődménye lép fel, a kamrafibrilláció, a beteg összeesik, leáll a keringése. Ha nem kezdi meg valaki azonnal a beteg újraélesztését, néhány perc után beáll a végleges, visszafordíthatatlan halál. Ilyen katasztrófa esetén is természetesen a mentőket kell hívni, és a rohamkocsi megérkezéséig a mentőszolgálat munkatársai telefonon segítenek az újraélesztés megkezdésében.

Fentieket minél szélesebb körben szükséges terjeszteni, az olyan tévhitek helyett, mint például: „köhögéssel megmenthető az infarktusos beteg”. (Ez a „városi legenda” több, mint 10 évvel ezelőtt kelt szárnyra, semmiféle tudományos alapja nincs. Köhögéssel egyedül a nagyon lassú pulzusszám emelhető esetleg).

A fenti célok megvalósulása és népszerűsítése érdekében a Magyar Kardiológusok Társasága minden tőle telhetőt elkövet.  

 

Budapest, 2012. november 10.
 

Prof. Merkely Béla                        Dr. Becker Dávid