HIRDETÉS

Ez az oka, hogy a magyarok 70%-a túlsúlyos

Mi, magyarok a túlsúlyos populáció arányát mutató felmérések eredményeit hallva gyakran azzal nyugtatjuk magunkat, hogy nincs olyan nagy baj, hiszen Amerikában sokkal kövérebbek az emberek – holott az igazság egészen más, itthon jóval rosszabbul állunk a túlsúlyt tekintve, még az Egyesült Államokhoz képest is, mint képzeljük.

Dr. Héczey András, háziorvos rendkívül aggasztó adatokról számolt be a videoklinika.hu élő videorendelésén a magyarországi túlsúllyal élők arányával kapcsolatban. Dr. Héczey elmondta, honfitársaink 70%-a túlsúlyosnak nevezhető, ami rendkívül aggasztó érték. Ráadásul szeretjük ezt nem tudomásul venni, és nevetve a tengerentúl irányába mutogatni, hogy bezzeg Amerikában mennyi kövér ember él.

Kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban láthatóak kirívóan túlsúlyos emberek is, de Dr. Héczey úgy véli, az átlag amerikai még mindig jóval kevésbé túlsúlyos, mint az átlag magyar. A háziorvos szerint ez nem véletlen, hiszen az amerikaiak több időt és figyelmet szentelnek a testmozgásnak, mint a magyarok, akik egyértelműen a mozgásszegény életmódjuk miatt válnak ennyire túlsúlyossá.

A nagyarányú túlsúlyosság a magyarok között Dr. Héczey szerint egészen egyszerűen megmagyarázható: több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit az életmódunk megkövetelne – egy magyaros egytálétel gyakorlatilag az ülőmunkát végzők teljes napi energiaigényét fedezi, így nagyon könnyen be tudjuk magunkat csapni és azt feltételezhetjük, nem is ettünk többet, mint kellene.

A mozgáshiány, mindamellett, hogy a túlsúly kialakulásának elsődleges oka, sajnos kiemelkedő szerepet játszik a magasvérnyomás betegség, a cukorbetegség és a zsír-anyagcsere zavarok kialakulásában is.