HIRDETÉS

Az életünkbe kerülhet a hőség!

Másodfokú, narancssárga hőségriasztás van érvényben hétfőtől az országban. Ez azt jelenti, hogy több napon keresztül 30-35 fok lehet a maximális hőmérséklet napközben, és várhatóan éjszaka sem hűl 20 fok alá a levegő. Az időjárás mindig is fontos szerepet töltött be az életünkben, manapság pedig az internet segítségével már napokkal korábban megtudhatjuk, hogy mi vár ránk az elkövetkező napokban. Így a felkészülés is könnyebb. Elég szélsőséges időjáráson vagyunk túl, ami az elmúlt pár hónapot illeti. Ennek a most jött nagy melegnek talán csak a nyaralni vágyók örülnek igazán, akik vízparton élvezhetik a szabadságukat, de nekik sem veszélytelen ez az időszak. Hiszen ez a hőség, az egész testünket, szervezetünket megviseli. Elsőször is, nem lehet elégszer hangsúlyozni, inni, inni, inni kell! Naponta minimum 2-2,5 liter folyadékot kell bevinni a szervezetbe, ez a mennyiség szükséges ahhoz, hogy megfelelő legyen a vérnyomás, a vesék is megfelelően tudjanak működni, valamint az anyagcsere is zavartalanul működjön. Az idős emberek különösen hajlamosak a kiszáradásra, és ha valaki nem iszik eleget, könnyen felborulhat a folyadékháztartása. Ilyenkor besűrűsödik a vére, s a már amúgy is szűk, meszes erekben könnyen kialakulhat a trombózis. Hetvenéves kor felett az idős emberek sokkal kevesebb folyadékot kívánnak, de akkor is muszáj inni, ha nem szomjas az ember. A kisgyermekeknél ugyancsak veszélyes lehet a kiszáradás, ezért fontos, hogy a kicsiket a szülők az átlagosnál többet és többször itassák. Dr. Pintér Zsolt, gyermekorvos az alábbi videón arról beszél, hogy a nem megfelelő folyadékpótlás, miért kerülhet akár az életébe is egy kisgyermeknek.
A fokozott folyadékbevitel fokozott izzadással is jár, főleg, ha ilyen kánikula is társul hozzá. Ilyenkor gyakrabban fordulhat elő, hogy apró piros kis pöttyök jelennek meg a testen, ennek okát Dr. Tisza Tímea, bőr- és nemigyógyász mondja el és segít abban, hogyan kerülhető el ez a kellemetlen tünet.
Délelőtt tizenegy és délután négy óra között mindenki kerülje a tűző napot, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott. Ezt helyettesítheti egy-egy hűsítő zuhany. Ha lakásba kényszerülnek ebben a hőségben, ott is elviselhetőbbé tudják tenni a mindennapokat, megfelelő sötétítéssel. Az egyik legkellemetlenebb nyári élmény a napszúrás lehet, amely a fejet vagy a tarkót ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, s az agy felmelegedése váltja ki. Ennek következtében ödéma, vizenyő lép fel; tünete lehet fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger, fényérzékenység. Amint a tünetek jelentkeznek, azonnal el kell távolítani a beteget a napfényről. Egy elsötétített szobában jó hatású a hideg vizes borogatás, a pihenés, így rendszerint másnapra helyreáll a szervezet működése. Együnk könnyen emészthető ételeket; a sokszor keveset elvet tartsuk be! A túlzottan fűszeres, csípős ételek fokozzák a verejtékezést. A koffein vízhajtó hatása miatt kávé után mindig igyunk meg egy pohár vizet. Fogadják meg tanácsainkat, hogy a nyaralás, a nyár tényleg a pihenésről, a kikapcsolódásról szóljon!