HIRDETÉS

Idegen kezek: Nem mese a démoni végtag

Önállósodott kezek, irányíthatatlan lábak, rettenetes végtagok. Hihetetlen, de létezik a horrorbetegség.
Az őrült tudós egy gyilkos kezét operálja a zongorművész elvesztett végtagjának a helyére, mely önállósítja magát, és új tulajdonosának akarata ellenére kezd gyilkos hadjáratba. Az 1935-ös Mad Love című mozifilm imént felvázolt történetét nyugodt szívvel száműzné bárki a ponyvasztorikat megillető alsó polcra - ám meglepő (és rettentő riasztó) módon a hihetetlen forgatókönyv valós betegségből merít.Az idegenkéz-szindróma számos néven ismeretes. Hívták már szellemkéznek, dr. Strangelove-betegségnek, ám a tünetek minden esetben ugyanazok. Képzeld el például, hogy a kezedet egy démon, vagy egy hasonló, rosszindulatú entitás veszi birtokba. Vajon mit kezdene vele? Nyilván pont az ellenkezőjét csinálná annak, amit szeretnél. Ha el akarnál venni egy almát, akkor a kezed biztosan leverné azt az asztalról. Vagy összetörné a vázát. Vagy megragadná a nyakad, és elkezdene fojtogatni.
Túlzónak tűnhetnek a tünetek, de sajnos mindegyikre akad példa.  Például egy olasz férfi már nem mer sakkozni, mert ha a normális kezével lép valamit, akkor szinte biztos, hogy a másik keze megváltoztatja ezt a lépést.  Az egyik páciensnél azt figyelték meg, hogy míg az irányítható keze előveszi és beleteszi a szájába a cigarettát, az idegen keze kiveszi és eldobja.Rengeteg a laikus szemmel elrettentő példa - pedig semmi másról nincs szó, mint az agyunk furcsa játékáról. Corpus callosum A betegséget először az 1900-as évek elején azonosították, s az azóta eltelt száz évben sem találtak rá megfelelő gyógymódot. A diagnosztizált betegek száma csekély, alig ötven leírt kóresetről tudunk - ám ebben az ötvenben akad olyan páciens is, akinek nem a nyilvános helyeken történő kínos incidensek jelentik a legfőbb gondot. Van, akin a szindróma olyan mértékben hatalmasodott el, hogy öntudatlanul is megszemélyesíti, nevet, "életet" ad a nem engedelmeskedő végtagnak. Gondoljunk bele egy pillanatra, mi történhetett azzal, aki mondjuk 300 évvel ezelőtt szenvedte el ezeket a tüneteket, és máris érthető, miért használtuk cikkünk elején a "démon" kifejezést.
Stroke, agyműtét, agydaganat, Creutzfeldt-Jakob-szindróma - mind-mind a kór kiváltó oka lehet. Amit a szakértők biztosan tudnak, hogy a jelenség azoknál a betegeknél hatalmasodik el, akiknél a corpus callosum, vagyis az agy két féltekét összekötő része valamilyen mértékben sérült. 2007-ben svájci tudósoknak sikerült egy nagyobb lépést tenni a még mindig távoli megoldás felé.  Vizsgálataik során megálapították, hogy ugyan a tervezett mozgások a frontális lebenyből indultak ki, a spontán mozdulatoknál az utasítások egyenesen a motoros területről érkeztek anélkül, hogy erről a frontális lebeny tudomást szerezne. Így lehet az, hogy a betegeknek nincs információjuk arról, mi történik a rebellis végtaggal. Hogyan lehet ezzel együttélni? Gyógyszer vagy kúra hiányában a betegek egyelőre kénytelenek megszokni a fantombetegséget. Vannak módszerek, melyekkel el lehet kerülni a  kellemetlenebb szituációkat - például, ha a kezükben folyamatosan egy adott tárgyat fognak, lehetetlenné teszik, hogy egy másikért nyúljanak. Ha ez sem segít, marad a lekötözés, vagy az egyéb módon való rögzítés, de olykor segítség lehet egy speciális feladat begyakorlása, mely felülbírálja az idegen kéz mozdulatait.
forrás: wikipedia, index.hu