HIRDETÉS

Elképesztő a legőrültebb szülési hóbort: Akár bele is halhat a pici

Az úgynevezett lótusz szülést választó nők nemcsak kórházon kívül, otthon szülnek, de az új divatnak köszönhetően kockáztatják a baba, és a saját életüket is.

Képforrás: Daily Mail, Martin Spaven

Egyre több szülő nő választja Nagy-Britanniában a lótusz szülést. Ennek lényege abban áll, hogy az otthon szülő kismama a pici megérkezése után nem vágja el a köldökzsinórt, hanem a méhlepénnyel és a placentával együtt megvárja, amíg az leszárad magától. Ez lehet három, de akár tíz nap is. Elméletük szerint így a kicsi fokozatosabban áll át az anyaméhtől az új világra. Ez fizikailag akár igaz is lehet, hiszen tovább marad összeköttetésben a korábbi keringési rendszerével.

Az ezt a módszert választó anyukák szerint azonban nemcsak fizikailag, de érzelmileg is előnyös ez a babának, mert nem éri akkora sokkhatás, mint a kórházban történő megszületéskor. Szerintük a köldökzsinór elvágása ráadásul veszélyes is, mert a megmaradt csonk elfertőződhet. Azt gondolják, hogy így ráadásul sokkal több tápanyag és oxigén tud keringeni a kisbaba testében, amíg meg nem történik a tejbelövellés a mamánál.

Az orvosok természetesen másképp látják, mivel a placenta már nincs a női testben, az fokozatosan elhal és rothadásnak indul. Ez a folyamat pedig olyan komoly fertőzésveszélyt eredményezhet, amelybe nagyon könnyen belehalhat az újszülött. Sőt külön felhívják a figyelmet az otthonszülés veszélyeire is, amely pedig az édesanya halálával is járhat.

Forrás: Daily Mail