Fogfájás

Ezért veszélyes a fogínygyulladás

Mivel a fogíny fogágyvédő funkciót lát el, a fogínygyulladás mielőbbi megszüntetése nagyon fontos.

Ha a fogmosás során vérzés jelentkezik, annak oka a fogínygyulladás. Ilyenkor enyhébb esetben a gondos tisztítás és a szájvíz használata segíthet. Amennyiben komolyabb a baj, érdemes fogorvoshoz fordulni, hiszen ha a fogíny nem védi megfelelően a fogágyat, úgynevezett tasakok alakulnak ki, ami nagyon kedvez a kórokozók szaporodásának.

Fogfájás

Lehet-e fogfájás nélkül élni? Nem lehetetlen, de ehhez megfelelő fogápolásra, egészséges táplálkozásra, rendszeres fogorvosi ellenőrzésre van szükség. A helyes szájhigiénés szokások kialakítására már gyerekkortól oda kell figyelni!
Ha mégis gond van a foggal, a kezelést nem érdemes halogatni, hiszen ezzel csak a fogállomány további romlását, a szövődmények kialakulását segítjük elő.
Persze adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem tudunk azonnal fogorvoshoz fordulni – ilyenkor nagy könnyebbséget jelenthet a fájdalomcsillapítás. Bár ez a probléma okát nem szünteti meg, segít a tünetek enyhítésében és a kezelésig hátralévő idő átvészelésében. Egyes fogászati műtétek esetén is indokolt a fájdalomcsillapítók alkalmazása.
Mit tehetünk fogaink egészségéért, és mire érdemes figyelnünk, ha fogproblémánk miatt fájdalomcsillapításra van szükségünk? Videóinkból kiderül.

Tudta?
A fogak egészségét sokkal nagyobb mértékben befolyásolják a fogápolási szokások és a rendszeresen végzett fogorvosi szűrések, mint a genetikai adottságok.
Tudta?
A kezeletlen fogínygyulladás a fogágybetegségek melegágya, a fogágybetegség pedig akár fogvesztéshez is vezethet.
Tudta?
A fogfájás enyhítésének legegyszerűbb módja a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók alkalmazása – de a gyógyszer-tájékoztatóban leírtakat nagyon fontos szem előtt tartani!

Orvosprofil

A témaoldalon található információk, tartalmak tájékoztató jellegűek, semmilyen esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt! Bármilyen konkrét panasz, kérdés esetén keresse fel kezelőorvosát!

A tartalmakat a GlaxonSmithKline-Consumer Kft. támogatta.