HIRDETÉS

A homeopátiáról a tények tükrében

A homeopátia hatékonyságáról a módszert használó orvosok, állatorvosok és félmilliárd beteg nap mint nap megbizonyosodik világszerte.

Kitekintés Európára

Európában a homeopátiás gyógymódot az orvosok széles körben gyakorolják (45 000 homeopátiás orvos dolgozik az EU-ban, ez a szám meghaladja például a szemész szakorvosok számát!).  A homeopátiás gyógyítás gyakorlatátszámos EU tagállam törvényben is szabályozta. Svájcban, Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában (a vizsgálatot és/vagy a gyógyszert) a társadalombiztosítás finanszírozza a homeopátiát.
(Svájcban a kormány elemzést adott ki a komplementer gyógymódok helyzetéről, hatékonyságáról az országban. Az elemzés igen kedvezően értékeli a homeopátiát. A tanulmány a vizsgálatok alapján a homeopátiás kezelést egyszerre hatékony és költség-hatékony módszernek tartja, így javasolja, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza a homeopátiás kezeléseket. Svájcban a lakosság 85%-a szeretné, ha a komplementer gyógymódokat finanszírozná a biztosító. Bővebben: http://www.huffingtonpost.com/dana-ullman/homeopathic-medicine-_b_1258607.html)

Ez nem lenne így, ha nem  gyűlne egyre több bizonyíték és klinikai tapasztalat ahomeopátia hatásosságáról.A homeopátiás orvosok kétirányú képzésük révén képesek eldönteni egy adott orvosi probléma esetén, hogy az akadémikus orvoslás vagy a homeopátiás gyógymód, netán a kettő kombinációja tud a pácienseknek a  leghatásosabb és egyben a legkíméletesebb módon segíteni. Ez utóbbira saját szakterületemen jó példa a müncheni vagy a klagenfurti gyermekklinika, ahol homeopátiás gyermekorvosok nyújtanak a súlyos állapotú (tumoros vagy intenzív ellátást igénylő) betegeknek a hagyományos kórházi ellátás mellett abetegbiztosító által finanszírozott homeopátiás kiegészítő kezelést.
Az alábbi honlapokon bővebben  olvashatunk a müncheni és a klagenfurti homeopátiás osztályokról:
http://www.klinikum.uni-muenchen.de/Kinderklinik-und-Kinderpoliklinik-im-Dr-von-Haunerschen-Kinderspital/de/ambulanzen/homoeopathie/index.html

http://www.homoeopathie.at/suche/ambulanzen/ambulanzen-in-kaernten/

Beszámolók a homeopátiáról (orvosok, páciensek) Nagy-Britanniából:
www.youtube.com/user/facultyofhomeopathy
www.youtube.com/user/HomeopathyAT
www.youtube.com/user/SchoolofHomeopathy

Magyarországon  a homeopátiát csak orvosok művelhetik

Ma Magyarországon a hatályos rendeletek és a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján a homeopátiás gyógyítást orvosok végzik.
(http://mta.hu/v_osztaly_cikkei/a_tudomanyos_osztaly_egeszsegugyi_allasfoglalasai-126021)

A homeopátia egyik előnye, hogy rendkívül jól integrálható és alkalmazható más terápiás módszerekkel.
A homeopaták jól képzett szakorvosok, tehát tudják, hogy mikor van a betegnek hagyományos kezelésre szüksége. Emellett viszont képesek olyan esetekben is segíteni, ahol az akadémikus orvoslás eszközei nem elegendőek. Ilyenek például egyes krónikus betegségek vagy a betegséghajlamok. 

Magyarországon is sok olyan orvos dolgozik az alapellátásban, aki sikerrel ötvözi homeopátiás tudását az iskola medicina eszköztárával.  Az így dolgozó orvosok terápiás eszköztára szélesebb, gyógyító munkájukban  több a lehetőség.
 Hazánkban az Egészségügyért felelős Államtitkárság tanácsadó testületében, a szakmai kollégiumokban létrehoztak egy Komplementer Medicina Szakmai Kollégiumot, amelyben négyhomeopata orvos is tevékenykedik.

A homeopátia Magyarországon 1820 óta ismert módszer. Egyik vezéralakja Schimert Gusztáv (1877–1955) volt, aki orvosként részt vett az első világháborúban, majd 1918 végén felkérték az Elisabethinum igazgató főorvosi állására. Az intézet homeopátiás osztályát is ő vezette 1944-ig. Gyógyító tevékenységébe orvos fiait is bevonta, köztük a legismertebb személyiség Szentágothai János anatómus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

A homeopátia magyarországi történetéről bővebben a Magyar Orvos folyóiratban:
http://www.weborvos.hu/adat/files/avera/mo3637.pdf

A homeopátiás szerek törzskönyvezett gyógyszerek és gyógyszertárakban beszerezhetők

A homeopátiás gyógyszerek piaca szélesedik, de ez természetes, hiszen nő a módszer iránti érdeklődés is. Ne felejtsük el, hogy a világon mintegy félmilliárd ember használja a homeopátiát, és félmillió orvos választja elsődleges terápiaként. A homeopátiás gyógyszergyártás még így is a világ gyógyszerforgalmának csak 0,5%-át képviseli, és ebből sajnos sokkal kevesebb jut kutatásra vagy több országra kiterjedő médiakampányokra.

A homeopátiás kezeléssel a betegek többsége elégedett volt!

A homeopátia 200 éve alatt több százezer esetleírás gyűlt össze a homeopátiával végzett sikeres gyógyításokról, és a homeopátiás gyógyítás járványokban elért sikereiről.  A hatalmas mennyiségű történeti, tapasztalati anyagon túl azonban tudományos vizsgálatok is bizonyítják, hogy a homeopátia működő és hatékony módszer.  A legfontosabb 163, tudományos igényű (RandomizedControlledTrial – Randomizált, Kontrollált Vizsgálat, RCT) vizsgálat  eredménye megtalálható az alábbi linken:

http://www.homeopathyeurope.org/Research/clinical-research/experimental-studies

A vizsgálatok a homeopátia egyértelmű pozitív eredményeit igazolták számos kórkép kezelésében. (Pl. allergia,légúti fertőzések,  gyermekkori hasmenéses állapot,  influenza, reumás kórképek,  szédülés,  fibromyalgia,  csont-és ízületi gyulladás,  arcüreggyulladás,  akut fülgyulladás, a hörghurut, krónikus fáradtság és menstruációt megelőző tünetegyüttes.)  Az alábbi link segítségével letölthető az a 63 oldalas jelentés, melyet röviden úgy lehetne összegezni, "a homeopátiabizony működik. 

http://liga.iwmh.net/dokumente/upload/7ab93_Scientific_Framework_Homeopathy_2012_final_version.pdf

magyar nyelvű cikk a kutatásokról:  http://www.amosz.extra.hu/dokumentumok/Mo_1109_05.pdf 27.oldal

A tényeken alapuló orvoslás

Az  EBM fogalom eredeti jelentése mostanra már kissé elhomályosult.Pontos meghatározásához  ezért utalok a fogalom megalkotóira, Sackettre és Feinsteinra, akik szerint a bizonyítékon alapuló orvoslás:  „a legjobb tudományos bizonyítékok lelkiismeretes, világos és megfontolt használata az egyes páciensek ellátása során hozott döntésekben.”  Egy másik idézet a munkájukból: „a bizonyítékokon alapuló orvoslás (EBM) az egyéni klinikai szaktudás és a legjobb elérhető külső bizonyíték együttes használata, és e kettő közül egyik sem elégséges önmagában. Ha a klinikai szaktudás hiányzik vagy felülírja a tudományos evidencia, megnő az ellátással járó kockázat, vagy ugyanígy, a kiváló külső bizonyíték önmagában nem teszi a módszert alkalmazhatóvá az egyes páciens ellátására. ”

Az evidencián alapuló orvoslás (EBM)
nem korlátozódik randomizált vizsgálatokra és meta-analízisekre.  Az EBM nem szakácskönyv szerinti orvoslás, hanem egy alulról építkező megközelítés, amiben egymásra épül a legjobb külső bizonyíték, az egyéni klinikai szaktudás és páciensek döntése.  A külső bizonyítékok csak az információk részét képezik, melyeket gyakran meg kell haladni, hogy választ lehessen adni a klinikai kérdéseinkre.

A homeopátia alapítójának, Samuel Hahnemannak (1755-1843) főművében, az Organonban  lefektetett alapelvek (1. Hasonlósági elv, 2. Egészséges embereken végzett gyógyszervizsgálatok, 3.Potenciált szerek illetve minimális dózis elve) több mint 200 éve változatlanok. Annak idején a sarlatánság címkéjét aggatták Samuel Hahnemanra is éppúgy, Sigmund Freudra és más kiemelkedő orvosokra. Az egész "vita" kapcsán elkerülhetetlen Semmelweis Ignácra is visszagondolni: ő mindössze annyit kért, hogy mossanak kezet a szülészek a boncolás és a szülés között, mert a kezükön levő "mikrobáktól" meghalnak az anyák. Bolondok házába zárták szegényt: hiszen mindenki láthatta, hogy nincs a szülészek kezén semmi, és különben is, egy úriember keze nem koszos... Érthető is: a "mikrobák" gondolata ellenkezett mindennel, amit az akkori orvosok hittek, és a kor jól bevált eszközeivel nem is volt igazolható. De ne essünk tévedésbe: ennek a "szkepticizmusnak" semmi, de semmi köze nincs tudományhoz - ez maga a vallásos hit abban, hogy amit nem látunk és nem értünk, az nincs is. ("a sceptic is notwhodoubts, butonewhoexamines" Charles Augustin Sainte-Beuve-az igazi szkeptikus nemcsak kételkedik, de meg is vizsgálja kételkedésének tárgyát)

Gyógyhatást nem csak hatóanyag tud kiváltani!

A homeopátiás terápiás módszert bíráló érvek közül a leggyakrabban elhangzó talán az, hogy  "nem működhet, mert nincs benne hatóanyag". .

Egy igazán tudományos megközelítés nem épülhet ilyen paradigmákra, egy valóban tudós elme úgy gondolkodik, hogy "mivel kétszáz éve emberek milliói tapasztalják, hogy működik, ezért el kellene gondolkodni, hogy igaz-e az az alapvetés, hogy gyógyhatást csak hatóanyag tud kiváltani".
Pl.:  Gondoljunk csak arra, hogy az orvostudományban jelenleg is használatos terápiás és diagnosztai eljárások egész sora nem anyagi természetű beavatkozásokon alapul, ilyen pl. a nukleáris medicina, amely radioaktív izotópokat használ, vagy az MR, amelynek működési alapja a mágneses tér. Rendkívül sok tudományos adat van arra vonatkozóan, hogy az extrém hígítású homeopátiás oldatok a víztől és egymástól eltérő fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, annak ellenére, hogy valóban nincs már bennük "hatóanyag". Ezeket a tényeket egyes kritikusok igyekeznek módszeresen figyelmen kívül hagyni. A homeopátia lehetséges hatásmechanizmusára vonatkozó eredményeket közölt néhány éve LucMontagnier Nobel-díjas tudós.
Eredményeitudományosan megalapozottak és rendkívül érdekesek a homeopátia szempontjából:
http://avilian.co.uk/2009/09/luc-montagnier-foundation-proves-homeopathy-works/

magyarnyelvű összefoglalás:  http://www.homeopatia.info.hu/index.php?lang=hu&mode=HihModSite&page=HihPgSiteStart&heading_id=homeo&article_id=420

Montagnier személyes véleménye megismerhető a Science magazinban közölt interjújából: Science, Vol.330, Issue 6012, p1732, 24 December 2010 .

Személyes zárszó: a homeopátia az orvostudomány része
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a homeopátia  hatékonyságára   bizonyítékaink vannak, éppen úgy, ahogyan aziskolamedicinaterápiáinak hozzávetőleg 36 százalékának is van EBM alapon, tudományosan igazolhatóan jótékony hatása.  Valójában, mind az akadémikus orvoslás, mind a homeopátia esetében  a terápia elsősorban  a klinikai tapasztalaton alapul, azaz, hogy az orvosok mit találnak hatékonynak a gyakorlat során.Énis  sok kollégával együtt saját tapasztalatunk alapján kezdtünk homeopátiát tanulni, és –mivel biztonságosnak és hatékonynak találtuk- így gyógyítjuk a családunkat és gyerekeinket is.

Mindenki szeretné,ha még több kutatási eredmény segítené a gyógyítást, de ha az orvosok számára csak a legerősebbtudományos bizonyítékok által alátámasztott terápiák lennének megengedettek, akkor mind aziskolamedicina, mind a homeopátiás  gyakorlat terápiás fegyvertára  sok hatékony eszközt vesztene el. A páciensek pedig határozottan elégedetlenek lennének.  Számomra vitathatatlan tény, hogy homeopátia a medicina része. „A fősodorban lévő medicina akkor szerezheti vissza évtizedekkel korábbi pozícióit, ha megtanulja alternatíváitól azt, amit azok, úgy látszik, jobban tudnak: a beteg és az orvos személyiségének, az érzelmi, hitbéli, általában véve lelki aspektusoknak a szerepét és beépítését a gyógyítás folyamatában.”
(dr. Bánfalvi Attila)

http://www.elitmed.hu/ilam/hirvilag/rivalis_hitrendszerek_a_homeopatia_6273/

Kollégáim nevében is mondhatom, hogy mi homeopaták  pozitív kapcsolatratörekszünk az akadémikus orvoslás képviselőivel, amit a kölcsönös tisztelet és tolerancia, valamint a másik megértésére való törekvés jellemez.

Dr. Sal Péter

gyermekorvos, a Magyar Homeopata Egyesület alelnöke,
a Komplementer Szakmai Kollégiumi tanács tagja

képviselő, ECH (European CommitteeforHomeopathy)

Az irodalomjegyzéket a fenti linkeken találják meg.