HIRDETÉS

Bámulatos újítás: Autószerelő álmodta meg az eszközt, ami segíthet a szülésben

Egy YouTube videóban látott trükk vezette rá a megoldásra a szerelőt, aki kislánya játékbabájával kísérletezte ki a bámulatos módszert.
Jorge Odón szó szerint álmában jött rá a megoldásra. Egy Youtube videóban látta, hogy a palackba szorult dugót milyen könnyen ki lehet szedni, és arra a meggyőződésre jutott, hogy ugyanez az egyszerű trükk alkalmazható a szülőcsatornában megrekedt babára is.

Odón úr, egy 59 éves argentin autószerelő a konyhájában építette az első prototípust, egy befőttesüveg és kislánya játékbabájának felhasználásával.

Hihetetlennek tűnhet, de a számítógépes terveket látva találmánya lelkes támogatókra talált a WHO-nál, és egy amerikai orvosi eszközöket gyártó cég engedélyezte is a fejlesztését.

Az eszköz működése a következő: egy síkosított műanyag "zacskót" a baba fejére illesztenek, és a benne lévő levegő kiszívásáva után megfelelő fogást érnek el, így a baba biztonsággal világra segíthető.

 "Ez a találmány azért is izgalmas, mert a szülést ilyen mértékben segítő új eszközre rég nem volt  példa" - mondta a WHO egyik koordinátora.

Dr. Merialdi hozzátette, a világszerte a szülések 10 százalékánál lép fel valamilyen komplikáció, ami főleg akkor fordul elő, ha a baba feje túl nagy, és emiatt elakad a szülőcsatornában.

A fejlett országokban az ilyen nehézségekre ott a műtő, ám a szegényebb területeken a nők magukra vannak utalva, mert nincs megfelelő felszerelés a segítséghez.

Az Odón-készülék a doktorok elmondása szerint - az alapvető gyakorlat elsajátítása után - nemcsak orvosok, de bábák kezében is biztonsággal használható.

Az eszközt eddig 30 argentin nővel tesztelték, nagy sikerrel. A WHO jelenleg tovább folytatja a teszteket Kínában, Indiában és Dél-Afrikában.

forrás: nytimes.com

Mr. Odón egy telefonos interjúban mesélt az ötlete eredetéről. "Hét éve a munkatársaim mutatták a videóból tanult trükköt a zacskóval és a borosüveggel. Aznap este nyertem is ezzel egy fogadást a vacsoránál. Hajnali négykor felébredtem, és felkeltettem a feleségem, hogy elmeséljem neki az ötletemet, de ő bolondnak tartott, és visszafeküdt aludni."

Másnap egy szkeptikus barátja bemutatta meg a módszert egy szülésznek, akinek tetszett az ötlet, és bátorította a folytatásra. Polietilénre cserélte a felesége által varrt zacskót, és a befőttesüveg helyett pedig egy műanyag anyaméhet alkalmazott.

Mr. Odón találmánya összes stádiumát szabadalmaztatta.

Dr. Merialdi, a WHO egyik koordinátora elmondta, egy ilyen eszköz talán eszébe se jutott volna egy szakmabelinek. "Egy szülész biztosan a már létező eszközök alapján indult volna el, de úgy látszik, erre a feladatra egy szerelő kellett."

forrás: nytimes.com