HIRDETÉS

Csontritkulás: Megdöbbentő mennyi magyart veszélyeztet!

Csontjaink egészsége létfontosságú, az életminőséget nagymértékben meghatározó tényező, mi, magyarok azonban elképesztően rosszul állunk ezen a téren – hiszen a csontritkulással diagnosztizált honfitársaink száma elképesztően magas.

Az öt vezető - legtöbbször már a halál kapuját jelentő - betegség között három olyan is található, amelyek a mozgással is összefüggenek, sőt, amelyek akár testmozgással is befolyásolhatók.

Ezek között szerepel az oszteoporózis, azaz a csontritkulás is, amelyben sajnos a magyar lakosság meghökkentően nagymértékben érintett: közel egymillió honfitársunknál diagnosztizálható a betegség. A csontsűrűség ritkulása 45 év felett önmagában egyáltalán nem meglepő, hiszen természetes folyamatról van szó, mivel maximális csontsűrűségünket, kb. 30-35 éves korunkra érjük el, innen kezdve ez a csonttömeg- és sűrűség már nem növelhető – a korral pedig a csontállomány is elindul a leépülés útján.

A gond azonban nem csak a számokban rejlik Magyarországon, hiszen az adatok azt mutatják, a magyar csontritkulással élők esetben a már csak romló csontminőség eleve sokkal rosszabb, mint amit az adott életkor indokolna – köszönhetően a jellemzően mozgásszegény életmódnak. Ez pedig oda vezet, hogy a csonttöréses balesetek az életkor előrehaladtával egyre komolyabb, akár életveszélyes következménnyel is járhatnak, ami óriási közegészségügyi problémát is jelent.

Dr. Knoll Zsolt sportsebész a videoklinika. hu adásában viszont nem csak az aggasztó adatokról számolt be, de arról is beszélt, mit kell tennie mindenkinek azért, hogy egészségesek maradjanak a csontjai, ameddig csak lehet. A megoldás nem pénzkérdés.


Csontritkulás

  • Információk
  • Mozgásszervi és kötőszöveti betegségek
  • Csontritkulás