Tévhit, hogy a vegetáriánus étrend egészségesebb

Nem minden arany, ami fénylik, mondhatnánk joggal, hiszen lassan egyre divatosabb vegetáriánusnak lenni az egészség jegyében. Azonban ezzel pont az ellenkezőjét érjük el, megbetegítjük az eddig valószínűleg egészséges szervezetünket. Dr. Bodnár Eszter, belgyógyász beszélt erről a videoklinika.hu-n.

A vegetarianizmusnak több fajtája van, van olyan, aki ugyan alapvetően zöldséget eszik, de nem utasít el minden állati eredetű ételt. Például eszik tojást is, vagy tejet azért iszik, netán mind a kettő, sőt van olyan, aki mindezek mellé akár halat is fogyaszt.

Viszont az a vega, aki nem eszik mást, mint zöldséget, valószínűleg többet árt a testének, mint gondolja. A húsban olyan fontos vitaminok és ásványi anyagok vannak, amik nem pótolhatóak növényekkel. Azonban a legfontosabb aminosavak is csak a húsban találhatóak meg.

Egy ideig az volt a nézet, hogy a hús pótolható szójával vagy egyéb növényi eredetű fehérjékkel, de mára tudjuk, hogy az a fehérje nem ugyanaz a fehérje, mint a húsokban. Élettanilag másképp hat a szervezetre.

 Így ha valaki csak azért szeretne vegetáriánus lenni, mert eddig azt gondolta, hogy egészséges, akkor inkább maradjon továbbra is húsevő, csak fogyasszon sovány húsokat zöldséggel.


 

Scroll To Top