Szembarát napsugarak

A gyakrabban napon lévő gyermekeknél kevésbé válnak rövidlátóvá.

Ausztrál kutatók arról számoltak be, hogy napi néhány óra szabadban tartózkodással elkerülhető a gyermekek rövidlátóvá váljanak.
Naponta két-három óra erős fény behatása segít szabályozni a szem növekedését, ami rendkívüli mértékben visszaszorítja a myopia kockázatát – derült ki az Ausztrál Kutatási Tanács egyik tanulmányából.

Ian Morgan professzor, a kutatás vezetője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a hagyományosan a magasan iskolázottak körében gondot okozó rövidlátás rekord méreteket öltött Kelet-Ázsiában. Egyre több hongkongi, taiwani, japán, koreai és kínai gyermeknek van problémája a látásával, Szingapúrban pedig a gyermekek 90 százaléka visel szemüveget, mire elvégzi az iskolát.
„Ezzel szemben Ausztráliában ugyanez az arány mindössze 20 százalék. Nagyon kíváncsivá tett bennünket ez a különbség, vagyis az, hogy egy olyan országban, mint Ausztrália, amelyben elég jó az iskolázottság mértéke, miért ilyen alacsony a rövidlátás előfordulása” – nyilatkozta Morgan.

Az összehasonlító tanulmány szerint már a hat-hét éves szingapúri gyermekek 30 százalékában kialakult a betegség, míg az ugyanilyen életkorú ausztrál gyermekek körében ez az arány csak 1,3 százalék.

Hasonló adatokat kaptak akkor is, amikor kínai származású gyermekeket hasonlítottak össze a két országban úgy, hogy a kutatók az etnikumot nem vették számításba meghatározó tényezőként. A populációk között egyedül a szabadban töltött idő bizonyult jelentős különbségnek: a szingapúri gyerekek átlagosan 30 percet töltöttek a levegőn naponta, míg az ausztrálok átlagosan két órát. Mindkét csoport körülbelül ugyanannyi időt töltött olvasással, tévénézéssel és számítógépes játékokkal, ami ellentmond annak az elméletnek, hogy a villózó képernyő elrontja a gyerekek szemét.

„A rövidlátás kialakulásának egyik kiváltó tényezője az iskolázottság” – állítja Morgan. „A myopia kialakulásának egyik megelőző tényezője pedig az, hogy kimegyünk a szabadba. Úgy véljük, hogy Kelet-Ázsiában teljesen felborították az egyensúlyt.”
A tanulmány a kormány látással kapcsolatos hosszú távú vizsgálatsorozatának keretében készült.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Scroll To Top