Allergológia

Sokáig ismeretlen betegségcsoport volt az allergia, mivel olyan keveseket érintett. Mára azonban az allergiás tünetektől szenvedők száma egyre növekvő ütemet mutat. Az allergia egyik legismertebb formája a köznyelvben csak szénanáthaként ismert szezonális pollenallergia, de a kiváltó okok és tünetek száma messze túlmutat a pollenallergián – elég csak a különböző étel-, állatszőr-, vagy fémallergiákra gondolni. Az allergiával szembeni küzdelem eszköztára a tüneti kezelésként alkalmazott gyógyszerektől az okokat megszüntetni képes immunterápiáig terjed.
 • Pollenriadó

  Pollenriadó

  Amikor már erős allergiás tünetei vannak már nem érdemes elkezdeni az allergia elleni gyógyszereket, állítja Dr. Balogh Katalin. Szakértőnk: Dr. Balogh Katalin, allergológus Tovább »
 • Mi, magyarok fertőzzük egész Európát

  Mi, magyarok fertőzzük egész Európát

  A parlagfüvet nem elég egy országban kiirtani, mert a nemzetközi forgalom miatt könnyen visszafertőződik. Részlet a 2009. szeptember 10-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Balogh Katalin, allergológus Tovább »
 • Amikor tényleg kutya-bajod van

  Amikor tényleg kutya-bajod van

  Ha valakivel vele születik az allergiahajlam és hosszú ideig érintkezik pl. a kutya szőrével, annál könnyen kialakulhat kutyaszőr-allergia. Részlet a 2009. július 2009. július 23-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Balogh Katalin,... Tovább »
 • Macskaszőr-allergia: Ilyenkor kell megválni a cicától

  Macskaszőr-allergia: Ilyenkor kell megválni a cicától

  A macskaszőr súlyos tüneteket okozhat, azonban az is előfordulhat, hogy a macskaszőr allergiát csak az allergiateszt mutatja ki. Amennyiben azonban a macska közelében tüsszög, köhög, vagy bőrtünetei lesznek, érdemes elkerülni... Tovább »

 • Rettegett lisztérzékenység

  Rettegett lisztérzékenység

  Gyermekkorban akár végzetessé is válhat a lisztérzékenység.A lisztérzékenység egy rendkívül súlyos felszívódási zavar. A vékonybélbolyhok sorvadása miatt alakul ki. A gabonafélék: búza, árpa, rozs fehérjéire kialakult érzékenység. A betegség sokszor... Tovább »
 • Tejes panaszok: mi a rosszabb, az allergia vagy az intolerancia?

  Tejes panaszok: mi a rosszabb, az allergia vagy az intolerancia?

  A tejfehérje-allergia kinőhető, a laktózintolerancia azonban nem. A laktózintolerancia enzimhiányból ered, ez esetben hiányzik a tejcukort lebontó enzim, vagyis a tejcukrot nem tudja megemészteni a beteg. Szakértőnk: Dr. Balogh Katalin... Tovább »
Scroll To Top