A máj zsíros degenerációja a zsírmáj, aminek hátterében valószínűleg túlsúly, magas koleszterin és gyakori alkoholfogyasztás áll. Dr. Héczey András háziorvos szerint, amennyiben ilyen problémája van, elsősorban életmódváltásra van szükség. Részlet a 2010. november 25-i élő videorendelésből.

Állítólag zsírmájam van. Mit jelent ez pontosan, mire kell figyelnem? Kell-e gyógyszert szednem? A kérdésem az lenne, hogy ez miből derült ki? Amennyiben egy ultrahang vizsgálat során lehet látni egy ilyen fokozott reflektivitást a máj területén, ezt szokták leírni és ez valóban Uta Uto Focasparingnak hívják egyébként, de ez most nem érdekes. Ez valóban utal a máj esetleges zsíros elfajulására. Ha és amennyiben ehhez még májfunkciós érték eltérések is vannak és ezek közül a Gamma GT, ezt GGT-vel rövidítik a laboratóriumi leleteken, emelkedése a legérzékenyebb. Ő lesz az, amelyik először jelezni fog. Abban az esetben majdnem biztos, hogy erről van szó, pláne, ha az illető túlsúlyos, netán egy kicsit több alkoholt is fogyaszt a kelleténél. Továbbá, hogyha a koleszterinje is emelkedett. Mindezen okokból kifolyólag valóban a májnak egy zsíros degenerációja alakul ki. Amennyiben ez így van, akkor ezt komolyan kell venni több okból. Először is azért, mert hogyha megfelelő módon elkezdjük kezelni az emelkedett koleszterin szintet, csökkentjük az alkoholbevitelt, fokozzuk a testmozgást. Jelentős mértékben lassan, de fokozatosan csökkentjük a testsúlyt is, abban az esetben ez a zsírmáj minden további nélkül visszafordítható egy bizonyos határig. Abban a pillanatban, amikor ez a zsírmáj elkezd átalakulni kötőszövetesen magyarul elmegy egyfajta májzsugor irányába, ha úgy tetszik, de ezt most ne tessék kétségbe esetten most elkezdeni ezen filózni, akkor a dolog már nem megfordítható. Tehát mindazon esetekben, amikor azok, amiket az előbb fölsoroltam, azok jelen vannak az Ön életében, akkor tessék megpróbálni alapvetően életmódot változtatni. A gyógyszerszedés erre az elváltozásra csak akkor indokolt, hogyha már minden mást megcsinált és még mindig mondjuk emelkedett a koleszterinje és satöbbi és satöbbi, akkor igen. Akkor gyógyszert kell szedni, de ennek az eldöntése, ez orvos feladata és nem a betegé önállóan.Szakértőnk: Dr. Héczey András, háziorvos

 • Kövér gyerekek – tönkreevett életek

  Kövér gyerekek – tönkreevett életek

  Az elmúlt húsz évben megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma Magyarországon, ami nemcsak esztétikai okok miatt jelent problémát, hanem az egészségügyi következmények miatt is. Szakértőnk: Dr. Héczey András háziorvos Tovább »

 • Mobil para: rákot okoz a telefon, vagy sem?

  Mobil para: rákot okoz a telefon, vagy sem?

  Egyelőre tudományosan még nem bizonyított, hogy a mobiltelefon mennyire káros, de feltehetően a mikrohullám az agy daganatos megbetegedését okozhatja. Részlet a 2011. április 21-i élő videorendelésből. Szakértőnk: Dr. Héczey András,... Tovább »
 • Okostelefon miatt vesztettem el a családom

  Okostelefon miatt vesztettem el a családom

  Kapcsolatok, családok mehetnek rá a folytonos technika és kütyüfüggéstől. Dr. Héczey András háziorvos a saját esetén keresztül mondja el, hogyan állhat az emberi kapcsolatok közé egy mindent tudó mobiltelefon. Szakértőnk:... Tovább »
 • Dr. Héczey: A szülésnek nem lehet ára!

  Dr. Héczey: A szülésnek nem lehet ára!

  Dr. Héczey András háziorvos szerint a szülésért nem lenne szabad hálapénzt fizetni, és az orvosnak nincs is joga pénzt kérni! Részlet a 2011. március 10-i élő videorendelésből. Három hónapos kismama... Tovább »
 • Dr. Héczey: A betegnek tilos hazudni!

  Dr. Héczey: A betegnek tilos hazudni!

  A betegnek minden esetben igazat kell mondani, az már más kérdés, hogy ezt milyen módon teszi az orvos, állítja Dr. Héczey András háziorvos. Részlet a 2011. március 10-i élő videorendelésből.... Tovább »
Scroll To Top