A betegnek minden esetben igazat kell mondani, az már más kérdés, hogy ezt milyen módon teszi az orvos, állítja Dr. Héczey András háziorvos. Részlet a 2011. március 10-i élő videorendelésből.

Hogyan kell közölni egy halálos diagnózist a beteggel? Mi alapján dönti el, hogy kinek mit mond? Előfordult már, hogy csak a féligazságot mondta el valakinek, mitől függ? Nagyon nehéz megítélni azt, hogy a beteg mit akar hallani. Ha azt, hogy ő teszi föl a kérdést, abból nagyon sok mindenre lehet azért következtetni és még egy dolog nagyon fontos, hogy a beteggel kell közölni a diagnózist és nem a hozzátartozóival. Tehát ez egy alapvető probléma ma Magyarországon még mindig, hogy lassanként mindenki tudja már a betegről, hogy mi baja van, hogy gyógyíthatatlan. Az összes hozzátartozó, a szomszédok, a fű, a fa, meg a virág, egy valaki nem tudja, a beteg. Hol ott pontosan az a lényeg, hogy ha valakinek tudnia kell már és amennyiben kíváncsi rá, akkor az a beteg kell, hogy legyen. Csak és kizárólag egyedül ő. Ha még felhatalmazást ad arra, hogy bárki más is tudhasson a környezetéből, a közvetlen hozzátartozói közül például, akkor igen, akkor ezt meg lehet mondani. Egyébként pedig a betegnek mindig igazat kell mondani. Hogy hogyan mondjuk meg ezt az igazságot neki, hogy hogyan próbáljuk meg ezt úgy becsomagolni, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, ez nem egy könnyű dolog, de akkor is meg kell mondani az igazat úgy, hogy az egyértelmű és világos legyen. Hogy kinek aktuálisan mit mondok el, azt akkor és ott döntöm el, amikor az illetővel beszélek, de az biztos, hogy megmondom neki az igazat valamilyen módon.Szakértőnk: Dr. Héczey András, háziorvos

 • Kövér gyerekek – tönkreevett életek

  Kövér gyerekek – tönkreevett életek

  Az elmúlt húsz évben megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma Magyarországon, ami nemcsak esztétikai okok miatt jelent problémát, hanem az egészségügyi következmények miatt is. Szakértőnk: Dr. Héczey András háziorvos Tovább »

 • Mobil-para: rákot okoz a telefon, vagy sem?

  Mobil-para: rákot okoz a telefon, vagy sem?

  Egyelőre tudományosan még nem bizonyított, hogy a mobiltelefon mennyire káros vagy sem, de a mikrohullám feltehetően az agy daganatos megbetegedését okozhatja. Szakértőnk: Dr. Héczey András háziorvos Tovább »
 • Okostelefon miatt vesztettem el a családom

  Okostelefon miatt vesztettem el a családom

  Kapcsolatok, családok mehetnek rá a folytonos technika és kütyüfüggéstől. Dr. Héczey András háziorvos a saját esetén keresztül mondja el, hogyan állhat az emberi kapcsolatok közé egy mindent tudó mobiltelefon. Szakértőnk:... Tovább »
 • Dr. Héczey: A szülésnek nem lehet ára!

  Dr. Héczey: A szülésnek nem lehet ára!

  Dr. Héczey András háziorvos szerint a szülésért nem lenne szabad hálapénzt fizetni, és az orvosnak nincs is joga pénzt kérni! Részlet a 2011. március 10-i élő videorendelésből.Három hónapos kismama vagyok... Tovább »
 • Dr. Héczey: A betegnek tilos hazudni!

  Dr. Héczey: A betegnek tilos hazudni!

  A betegnek minden esetben igazat kell mondani, az már más kérdés, hogy ezt milyen módon teszi az orvos, állítja Dr. Héczey András háziorvos. Részlet a 2011. március 10-i élő videorendelésből.Hogyan... Tovább »
Scroll To Top