Fellélegezhetnek a gyerekek – adományozott a Gyermekrák Alapítvány

Az alapítvány egy korszerű légzésfunkciós készüléket ajándékozott a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikának, hogy segítségével gyorsabban felismerhetőek legyenek már a korai elváltozások is.

A Gyermekklinika igazgatója Prof. Dr. Tulassay Tivadar és Dr. Kovács Lajos a pulmonológiai osztály vezetője kéréssel fordult a Gyermekrák Alapítványhoz.  A klinikán másfél évtized alatt elhasználódott légzésfunkciós készülék cseréjéhez kérték az alapítvány segítségét. A Gyermekrák Alapítvány a rákos gyermekek gyógyulását szem előtt tartva igent mondott a kérésre, és megvásárolta a 7,2 millió forint értékű teljestest plethysmographot. A mai kor elvárásainak mindenben megfelelő új diagnosztikus készüléket Balogh István, az alapítvány elnöke 2012. május 9-én adta át a klinika vezetőinek.

Prof. Dr. Arató András igazgató-helyettes, a Gyermekklinika nevében köszönetét fejezte ki az adományért, és kifejtette, hogy a civil szervezetek munkája egyre nagyobb segítséget jelent az orvosoknak a gyógyítás során. A készülék bemutatásakor elmondta, a gyermekkori daganatos betegségek kezelésének mellékhatásaiként fellépő késői szövődmények gyakran károsítják a légzőrendszert.

Az új műszer a korai elváltozások felismerését segíti. A Pulmonológiai Osztályon eddig használt légzésfunkciós készülék mára elöregedett, többször meghibásodott, végül teljesen javíthatatlanná vált, ezért a beteg gyermekeknek az utóbbi időben a felnőttek vizsgálatára szakosodott intézményekbe kellett menniük a szükséges ellenőrzésekre. A Gyermekrák Alapítvány adományának köszönhetően, a klinikán újból lehetővé válik a gyermekek teljes körű légzésfunkciós vizsgálata.

Balogh István, az alapítvány elnöke röviden bemutatta a szervezet karitatív munkáját. Kiemelte, legfontosabb céljuk annak elérése, hogy a Magyarországon megbetegedett rákos gyermekeknek ugyanolyan esélyei legyenek a gyógyulására, mint a nyugat-európai sorstársaiknak. Ennek érdekében a gyermekeket kezelő kórházak, klinikák részére megvásárolják az általuk kért, a gyógyításhoz nélkülözhetetlen orvosi műszereket. Az I.sz Gyermekklinika műszerparkjának korszerűsítését korábban már több alkalommal támogatta az alapítvány, összesen 71 millió forint érékben. Támogatásaikat a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt összegekből tudják megvalósítani.

Jelenleg 660 rákos beteg gyermeknek nyújtanak rendszeres anyagi segítséget, térítésmentesen biztosítják számukra a gyógyuláshoz szükséges gyógyszereket, vitaminokat, táplálék-kiegészítő készítményeket. Számos rendkívüli kérést is teljesítenek.

Az onkológiai kezelésben részesülő kis betegek életmód, illetve életvezetési tanácsadást kapnak az alapítvány szakorvosától. A szervezet támogatja továbbá az orvosképzést, gyermekonkológus rezidensek számára ösztöndíjat alapítottak és biztosítják a tanulmányaikhoz szükséges naprakész szakirodalmat.


 

Scroll To Top