Életcseppek

Béres Józsefre, a legendás hírű kutatóra úgy gondolunk ma Magyarországon, mint a kitartás, tisztesség, emberség példaképére. Híres találmánya, a Béres Csepp az idén negyven éves. A kerek jubileum tiszteletére Én és a Béres Csepp címmel pályázatot hirdettek, melyben arra kérték az embereket, hogy írják meg „béreses” történetüket. Szép számmal érkeztek a levelek, meghatóak, szépen emlékezők, aggodalommal teltek, kedvesen vidámak. Belőlük készült Béres Klára új könyve, az Életcseppek, mely a napokban került a könyvesboltokba.

Nagyon szeretem ezeket a történeteket, mert megérezni bennük az emberi lélek mérhetetlen nagyságát, szelíd gyámoltalanságát, törékenységét éppúgy, mint végtelen erejét – nyilatkozta Béres Klára az Örkény István könyvesboltban megtartott sajtóbemutatón. – Valódi életcseppek, emberi sorsokból áttetsző cseppnyi darabkák.


Szembesülünk félelemmel, bánatalt, örömmel, féltéssel, bátorítással, kitartással, akarattal, elszánással és mindenekelőtt sok-sok szeretettel. Némely írás betekintést enged egy olyan világba,

amelyet aligha ismerhet olyan, aki még nem nézett farkasszemet az elmúlással. Vannak történetek odafigyelő gondoskodásról, emberi nagyságr

ól, példaadásról, és találkozunk könnyebb fajsúlyú, kedves, vidám történetekkel, fiatalkori élményekről, jó célt szolgáló leleményességről.


Közös bennük az üzenet: példaadás, megerősítés, bíztatás, segítség. Hiszem, hogy a könyvbe gyűjtött írások nem csupán a betegeknek, hozzátartozóiknak, barátaiknak jelentenek majd elixírt, hanem mindenkinek, mert ezekből a történetekből, egymás küzdelmeiből és sikereiből, egymás gyengeségéből és erejéből hitet, reményt és szeretetet meríthetünk. Egy levélíró azt írta, hogy nem könnyű magánügyről nyilvánosság előtt beszélni, mert az olyan intim dolog. Ezért külön köszönöm, hogy mégis sokan gondolták úgy, magánügyük mindannyiunkra tartozik – nyilatkozta a könyv szerzője.

„Ha szorosan a beteg mellé állnak, akár egy szóval, vagy segítséggel, a felépülés gyorsabb, biztatóbb” – olvasható az egyik levélben. Az Életcseppek kötetnek éppen ez a szándéka. Az emberek mellé állni. Szorosan, bátorítón.

 

Scroll To Top