A vörös csontvelőben képződnek, fejlődésük 4-5 napig tart, eközben nukleinsav tartalmuk fokozatosan lebomlik és az érett vörösvérsejtnek már nincs sejtmagja. Átmérőjük kb. 7-8 ?m. A vörösvértestek érésük közben hemoglobin-molekulákat szintetizálnak, melyek oxigén szállítására képesek, emellett a vörösvértestek a CO2 szállításában is részt vesznek. A vörösvérsejtek átlagos élettartama 120 nap, a lépben és a májban bomlanak le. A vér alakos elemeinek több, mint 99 %-át teszik ki.

Az alap, vagy rutin laborvizsgálatok közül az egyik értékünk a vörös vértestek. Vörös vértestekről érdemes tudnunk, hogy ezek a vörös csontvelőben képződnek. Négy-öt nap alatt fejlődnek ki s fejlődés során a nukleinsav tartalmuk fokozatosan lebomlik, ezért az érett vörös vérsejteknek már nincs magja, alakjuk leginkább egy fánkhoz hasonlítható. Ezek átmérője nagyjából hét-nyolc mikrométer, miközben érnek a vörös vértestek Hemoglobin molekulákat szintetizálnak. Ezen molekulák segítségével képes a vörös vértest oxigént szállítani, illetve a széndioxid szállítás is a vörös vértestek feladata. Az átlagos élettartamuk 120 nap, lebomlási helyük a lép, illetve a máj. A vörös vértestek teszik ki a vér alakos elemeinek több mint 99%-át, normál értékük 4 és 5,2 terra/liter. Régebbi leleteken olvashatók 4 illetve 5,2 millió/mikroliter adat is. A vörös vértestek működése szempontjából fontos tudnunk azt, hogy mennyi a Hemoglobin tartalmuk, ennek a normál értéke 120 és 157 gramm/liter. Amennyiben azt találjuk a laborleleten, hogy magas a vörös vértest szám, ez többek között utalhat folyadékvesztésre, a tüdőbetegség valamely betegségére, illetve a vörös vértestek termelésének fokozódására. Amennyiben a vörös vértestek számának csökkenését olvassuk, ez utalhat valamilyen vérzésre, vérszegénységre, vagy éppen a vörös vértestek széteséséből adódóan csökken a vörös vértestek száma. Adott esetben vérképző szervi betegségre, vagy valamilyen vitaminhiányra is felhívhatja a figyelmünket.Szakértőnk: Dr. Vajer Péter, családorvos

 • Kövér gyerekek – tönkreevett életek

  Kövér gyerekek – tönkreevett életek

  Az elmúlt húsz évben megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma Magyarországon, ami nemcsak esztétikai okok miatt jelent problémát, hanem az egészségügyi következmények miatt is. Szakértőnk: Dr. Héczey András háziorvos Tovább »

 • Mobil-para: rákot okoz a telefon, vagy sem?

  Mobil-para: rákot okoz a telefon, vagy sem?

  Egyelőre tudományosan még nem bizonyított, hogy a mobiltelefon mennyire káros vagy sem, de a mikrohullám feltehetően az agy daganatos megbetegedését okozhatja. Szakértőnk: Dr. Héczey András háziorvos Tovább »
 • Okostelefon miatt vesztettem el a családom

  Okostelefon miatt vesztettem el a családom

  Kapcsolatok, családok mehetnek rá a folytonos technika és kütyüfüggéstől. Dr. Héczey András háziorvos a saját esetén keresztül mondja el, hogyan állhat az emberi kapcsolatok közé egy mindent tudó mobiltelefon. Szakértőnk:... Tovább »
 • Dr. Héczey: A szülésnek nem lehet ára!

  Dr. Héczey: A szülésnek nem lehet ára!

  Dr. Héczey András háziorvos szerint a szülésért nem lenne szabad hálapénzt fizetni, és az orvosnak nincs is joga pénzt kérni! Részlet a 2011. március 10-i élő videorendelésből.Három hónapos kismama vagyok... Tovább »
 • Dr. Héczey: A betegnek tilos hazudni!

  Dr. Héczey: A betegnek tilos hazudni!

  A betegnek minden esetben igazat kell mondani, az már más kérdés, hogy ezt milyen módon teszi az orvos, állítja Dr. Héczey András háziorvos. Részlet a 2011. március 10-i élő videorendelésből.Hogyan... Tovább »
Scroll To Top