Címke: orvosgenetikus

Megvan a titok? Ettől függ, hogy kövér, vagy sovány leszel!

A legújabb kutatások szerint az anyagcseréért egy bizonyos gén a felelős. Ez azt jelenti, hogy a kövérség és a soványság a génekben van kódolva, mondja Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus. Részlet a 2011. június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár az orvostudományok doktora Tovább »

79597_gntcs01.jpg

Mindenki hordoz hibás géneket – így öröklődnek a genetikai rendellenességek

Tudta? Mindannyian 5 hibás gént hordozunk. Amennyiben egy pár ugyanazt a hibás gént hordozza, a babának elképzelhető, hogy valamilyen rendellenessége lesz. Ez azonban nagyon ritka, mondja Dr. Czeizel Endre, genetikus. Részlet a 2011. június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár az orvostudományok doktora Tovább »

Vitaminok babavárás előtt: Okozhatnak bármi bajt?

Sok gyógyszer nem szedhető terhesség alatt, mert fejlődési rendellenességet okoz, számos készítmény azonban nyugodtan szedhető, mondja Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus. Részlet a 2011. június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár az orvostudományok doktora Tovább »

Vírusfertőzés terhesen: Mikor kell aggódni?

A Parvo B vírus nem fejlődési rendellenességet, hanem magzatelhalást okozhat. Amennyiben a kismama még fogantatás előtt fertőződött meg, nagyon valószínű, hogy nem kell további következményektől tartani. Részlet a 2011. június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár az orvostudományok doktora Tovább »

Csípőficamos jövő: 2600-ra minden gyerek hajlamos lesz rá?

Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus szerint 2600-ra minden újszülött csípőficam hajlammal születik meg. Ez annak köszönhető, hogy ma a csípőficam már csecsemőkorban korrigálható probléma, vagyis később szinte észre sem vehető. Így a csípőficammal született személyek továbbörökíthetik a hibás gént. Részlet a 2011. június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár az orvostudományok doktora Tovább »

Gyanús eset: Mit jelez, ha a magzat súlynövekedése visszamarad?

Visszamaradt testsúly az anyaméhben: A korszerű képalkotó eljárásokkal a magzat fejlődési rendellenessége a legtöbb esetben kimutatható, mondja Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus. Részlet a 2011. június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár az orvostudományok doktora Tovább »

Pánikbetegség és babavárás: Van kockázat?

Amennyiben egy pánikbeteg családot szeretne alapítani, nagyon fontos, hogy a várandósság ideje alatt, ne szenvedjen a betegségétől. Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus szerint sokkal többet árt a magzatnak azzal, ha tünetei vannak, mint ha beveszi a gyógyszerét. Részlet a 2011. június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár az orvostudományok doktora Tovább »

Gyógyszerszedés terhesen – ezt kell tudni a kockázatokról

A legtöbb gyógyszer leírásában az szerepel, hogy várandós anyák nem szedhetik. Pedig ez nem igaz minden gyógyszerre, mondja Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus. Előfordul olyan eset, amikor a kismama sokkal jobban jár, ha beveszi a számára felírt gyógyszert, mintha inkább szenvedne. Természetesen ez nem érvényes minden készítményre. Részlet a 2011. június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár... Tovább »

Mániás depresszió: Állapot, személyiség vagy betegség?

A bipoláris depresszió, vagy más néven mániás depresszió a lakosság nagyjából 2 százalékát érinti, a géniuszokra viszont nagyon jellemző. Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus szerint például a nagy költők 80 százaléka is mániás depressziós volt. Részlet a 2011. június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár az orvostudományok doktora Tovább »

Down-kór szűrés: új alternatíva a hasbaszúrás helyett

Down-kór gyanú esetén a kismamánál rendszerint amniocentézist végeznek, vagyis egy hosszú tűvel mintát vesznek a magzatvízből. Az eljárás sajnos a vetélés kockázatával jár. Hamarosan azonban a kismama véréből is kimutatható lesz a magzat DNS-e, vagyis elkerülhető lesz a kockázatos beavatkozás. Részlet a 2011 június 21-i élő videorendelésből.Szakértőnk: Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár az orvostudományok doktora Tovább »

Scroll To Top