Az igazi Esőember nem autista!

Kim Peek, az igazi Esőember - a közhiedelemmel szemben - nem autista.

Aki látta az Esőember című, 4 Oscar-díjat nyert filmet, jól emlékszik a Dustin Hoffmann által megformált autistára. A film óta divatos lett az autista fogalom akár hétköznapi használata is. Pedig az igazi „Esőember” (eredeti cím: Rainman) Kim Peek egyáltalán nem is autista.

Kim 1951. november 11-én született, óriási fejjel, Salt Lake City-ben, az USÁ-ban. A cseperedő gyermeket kezdetben autistának gondolták, pedig csak képességeiben hasonlított a „zseni-őrültekre”. Memóriája egy veleszületett agyi rendellenessége eredményeként valóban oly mértékben képes tárolni az olvasottakat-látottakat mint senki másé a földön. Kimnél egy ritka fejlődési zavar, a kérgestest hiánya az, ami a hasított agyú betegek tüneteit imitálja. Hiányoznak azok az idegkötegei, amelyek az agy két féltekéjét kötik össze (ACC – Agenesis of the Corpus callosum). Már 16 hónapos korában egyszeri felolvasásra megjegyzett bármilyen könyvet, igaz 4 éves koráig még járni sem tanult meg, ma is féloldalasan megy. Az átlagember egy könyvben 1 oldalt kb. 2-3 perc alatt olvas el, Kim 8-10 másodperc alatt végez 1 oldallal, egy könyvet pedig 1 óra alatt olvas el, s az olvasottak 98 %-át megjegyzi. Úgy olvas, hogy egyszerre 2 oldalt néz: bal szemével a bal, jobb szemével a jobb oldalt olvassa. Mára kb. 12 ezer könyvet tud fejből, a legkülönbözőbb tárgyakból, mint a matematika, irodalom, történelem, földrajz, zene vagy sport. Ismeri az egész világ történelmét, kívülről tudja a Ki kicsodá?-t. Olyan mint egy egyszemélyes különleges tudakozó. Amíg mi a felejtéssel küzdünk, az ő fejlődési rendellenessége az, hogy nem tud felejteni, amire ránéz, vagy elolvas, kitörölhetetlenül ott zsong a fejében. A sérülése miatt a koordinációt igénylő feladatokkal nehézségei vannak. De az autistákkal ellentétben Kim képes volt szociális képességeinek fejlesztésére, édesapja szerint pár éve a humora is meglepően megnőtt. A „Rainman” forgatókönyvírója, Barry Morrow 1984-ben találkozott Kimmel, ennek eredménye lett a 4 évre rá bemutatott nagysikerű film, ami odairányította a figyelmet a különleges agyi sérültekre. A filmbemutató után Kim rengeteg felkérést kapott, aminek következtében nőtt az önbizalma és a bizalma az emberekben. Míg a film készítése előtt szinte elbújt az emberek elől, ma már gond nélkül ismerkedik az idegenekkel, és szívesen osztja meg mindenkivel kimeríthetetlen ismerettárát. Kimet állandóan elkíséri apja, hogy elvégezze helyette a Kim számára bonyolult, mindennapi teendőket.
(videoklinika.hu)

Ha többet meg szeretne tudni az „Esőember”-ekről, akkor kérdezze élőben, május 12-én, 18 órakor a Videoklinika.hu-n Kiss Gábor neurológust!
Scroll To Top