A legrettegettebb fájdalom – a daganatos fájdalom

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az emberek nagy része azt a fájdalmat szeretné leginkább elkerülni, amit a daganatos megbetegedések okoznak.

A daganatos betegség egyik nyomasztó tünete és kísérő jelensége a fájdalom. A daganatos fájdalom jelentkezésének okozója lehet:

* a daganat nyom egy szervet, egy ideget vagy egy csontot,
* a daganatos betegség kezelése, akár a sebészeti beavatkozás, akár a sugárterápia, akár a kemoterápia,
* hosszan tartó változatlan testhelyzet okozta merevség,
* nem a daganatos betegséggel összefüggő állapotok.

A daganatos betegségekkel kapcsolatos kezeletlen fájdalom szenvedést, szorongást, depressziót, és a szokásos tevékenységek végrehajtásának képtelenségét okozza.
Hála az orvostudománynak ma már a daganatos fájdalom 80%-a egyszerűen megszüntethető. Az esetek 20%-ában szükséges a különböző terápiás lehetőségek kombinálása, illetve a terápiás lehetőségek közötti hosszasabb mérlegelés. A daganatos fájdalom az esetek túlnyomó többségében sikeresen kezelhető.

A nem tumoros eredetű fájdalom

A daganatos betegségek mellett számos más krónikus betegség is okozhat idült fájdalmat, s így jelentős életminőség romlást:

* csont- és izületi gyulladás,
* reumás izületi megbetegedés,
* gerincfájdalom,
* perifériás (végtagokat érintő) keringési zavarok,
* cukorbetegség okozta kézujj és lábujj bizsergő-égő fájdalma,
* műtét utáni állapotok.

A fájdalomról és a fájdalom csillapításáról sok mindent meg lehet tanulni, de az orvos számára a fájdalom csak akkor felfogható realitás, ha a beteg beszámol róla, s részletesen elmondja a tapasztalatait és érzéseit.
Tehát feltétlenül számoljon be orvosának arról, ha fájdalmat érez!

Scroll To Top