HIRDETÉS

Ártalom marad az árhullám után: Fertőtleníts, ahogy csak tudsz!

Az árhullám nem csupán átkot, hanem ártalmat is hoz: most megtudhatod, mi a teendő a fertőzések elkerüléséért!

 Hasmenés, hányás, szalmonellózis: ezekre figyelmeztetett Dr. Paller Judit, megbízott országos tisztifőorvos. Amint elmondta: az ár levonulásával megkezdődik a takarítás és a fertőtlenítés, a Duna vize ugyanis veszélyes fertőzéseket hordozhat. „Komoly bakteriális bajokra lehet ilyen esetekben számítani. A Dunába tisztított szennyvíz kerül, ám a benne lévő fekália a tisztítás ellenére okozhat fertőzéseket” – mondta a tisztifőorvos.

Kézfertőtlenítéshez fertőtlenítő oldat készítése: vízben literenként két tabletta Neomagnol tabletta feloldása, plusz egy evőkanál ecet hozzáadása. A kezet 1 percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható! Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban kapható kézfertőtlenítő is megfelelő. Szennyezett használati tárgyak fertőtlenítése: főzőedények, evő eszközök, játékok tisztítás utáni 30 perces áztatása javasolt, hypós oldatban (10 liter vízhez 6 dl hypó) vagy Neomagnolból készített oldatban (literenként 20 tabletta Neomagnol). további tippeket itt talál: kattintson!

 - Ha visszavonult a Duna, az elöntött területekről először elszállítják az iszapot és a homokzsákokat, mert ezek mind veszélyes hulladéknak minősülnek. Ezután a Dunával érintkező területeket lemossák tiszta vízzel, és következhet a fertőtlenítés - mondta Paller Judit. Az ÁNTSZ és a Védelmi Bizottságok lakossági útmutatókat fognak kiadni, amelyekben összegzik, hogy a lakosság hogyan tudja otthonaikat, lakóhelyük környékét minden háztartási fertőtlenítővel tisztítani.

A közterületek fertőtlenítése természetesen nem a lakosság feladata lesz.

Természetesen a saját személyes higiénia is fontos: a tisztifőorvos külön felhívta a figyelmet arra, hogy a védekezésben résztvevők például mossanak rendszeresen kezet, vagy hordjanak gumikesztyűt is, és ha hasmenésük lesz vagy hánynak, akkor azonnal forduljanak orvoshoz. Fontos tudni, hogy a személyi biztonságot jelenleg semmi nem veszélyezteti, a védekezésben résztvevők oltására sincs szükség. „A védekezésben egy személyt kellett eddig a tünetek miatt hazaküldeni, de feltehetően nem a víz fertőzéstől alakult ki nála a betegség, csak gyomorrontása volt” –mondta el a tisztifőorvos. De mit mond a fertőzésekről szakértőnk? A sajtótájékoztatón tisztázták: este Budapesttől délre, Pest megyei területeken tetőzik majd a Duna. Dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke azt mondta: a megye felkészült az újabb tetőzésekre, csak Pest megyében négymillió homokzsák tartja kordában a vizet. A fertőzésekkel óvatosan kell bánni: minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy az ember elkerülje őket - szakértőnk azt is elmondja, miként lehetséges a védekezés! forrás: index. hu  
  • Keresési találatok
  • Cimke

Hasmenés